Gubitak zadnjeg saveznika: Kina neće oklijevati da smanji pomoć Sjevernoj Koreji

tačno.net
Autor 3.2.2013. u 16:10

Gubitak zadnjeg saveznika: Kina neće oklijevati da smanji pomoć Sjevernoj Koreji

Kina neće oklijevati da smanji pomoć Sjevernoj Koreji ako ona pristupi novoj nuklearnoj probi, upozorio je jedan zvanični organ kineske štampe svog nepredvidivog susjeda i saveznika.

“Ako se Sjeverna Koreja upusti u nove nuklearne probe, Kina neće oklijevati da smanji pomoć
režimu Kim Jong-Una, napisao je Global Times ističući da se Peking suočio s dilemom kad je u pitanju situacija na korejskom poluostrvu.

“Izgleda da Sjeverna Koreja ne cijeni napore Kine. Ona kritikuje Kinu ne imenujući je”
, piše dnevni list, dan poslije objave Sjeverne Koreje da namjerava pristupiti novoj nuklearnoj probi na visokom nivou, u znak odmazde za proširene sankcije o kojim su Ujedinjene nacije odlučile u utorak.

“Kina mora smanjti očekivanja kad su u pitanju učinci njenih strategija prema poluostrvu, jer previše se udaljavamo od ciljeva denuklearizacije, a više ne postoji način da tražimo diplomatsku ravnotežu između Pjongjanga, Seula, Tokija i Washingtona”, navodi list.

Global Times, čije su engleska i kineska verzija identične, dnevni je list grupe Narodne novine, centralnog organa Kineske Komunističke partije, koja uglavnom zastupa nacionalističke stavove o inozemstvu i reformističke o unutrašnjim poslovima.

Izdanja ove grupe, čiji je ton slobodniji od zvaničnih komentara, odražavaju stav dijela ili cijele kineske uprave.

tačno.net
Autor 3.2.2013. u 16:10