Gutereš spreman da pomogne rešavanje venecuelanske krize

tačno.net
Autor 12.2.2019. u 09:25

Gutereš spreman da pomogne rešavanje venecuelanske krize

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovio je da je spreman da bude posrednik u pregovorima o rešavanju političke krize u Venecueli, tokom sastanka sa šefom venecuelanske diplomatije.

Gutereš se sa ministrom Horheom Areasom sastao u Njujorku, na zahtev vlasti u Karakasu, dok se kriza i sukob osporavanog predsednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida nastavljaju.

“Generalni sekretar je ponovio da njegova ponuda dobrih usluga dvema stranama i dalje stoji da bi se poveli ozbiljni pregovori u cilju izlaska Venecuele iz trenutne pat pozicije na dobrobit naroda”, rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Gutereš želi saglasnost obe strane pre nego što nešto preduzme. Prema navodima diplomata u UN, Madurova vlada je izrazila spremnost da razgovara ali se još uvek ne zna kakav je stav Gvaida.

Gvaida, predsednika parlamenta koji se na mitingu 23. januara proglasio za predsednika države, priznalo je pedesetak zemalja, na čelu sa SAD.

Vašington je u Savetu bezbednosti predložio nacrt rezolucije u kom se Venecuela poziva da prihvati međunarodnu humanitarnu pomoć i organizuje predsedničke izbore. To je dovelo do toga da Rusija, saveznica vlade u Karakasu, predloži svoju rezoluciju.

RSE

tačno.net
Autor 12.2.2019. u 09:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija