Guterres: Nemoguće riješiti svjetske probleme bez dijaloga SAD-a i Kine

AJB
Autor 6.8.2022. u 09:53

Guterres: Nemoguće riješiti svjetske probleme bez dijaloga SAD-a i Kine

Foto: ZUMA Press/Xu Jinquan

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je “nemoguće” riješiti “goruće probleme” poput globalnog zagrijavanja bez “učinkovitog” dijaloga Kine i SAD-a, prenio je njegov glasnogovornik.

“Za glavnog sekretara, nemoguće je riješiti goruće probleme u svijetu bez dijaloga i učinkovite saradnje dvije zemlje”, rekao je Stéphane Dujarric.

On je, kako navodi Hina, pozivajući se na AFP, odgovarao na pitanja vezana uz najavu Pekinga da prekida saradnju s Washingtonom u više domena, među kojima i u području klime.

Prekid saradnje

Kina je u petak objavila da prekida saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u više područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovjednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, saopćio je Peking.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je saopćilo da obustavlja saradnju s Washingtonom na sprječavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom, te na repatrijaciji ilegalnih migranata.

Ukupno je Peking donio osam različitih mjera.

Kina je saopćenjem ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-sigurnosnom mehanizmu.

AJB

AJB
Autor 6.8.2022. u 09:53