Hakovano 50 miliona profila na Fejsbuku

tačno.net
Autor 29.9.2018. u 09:05

Hakovano 50 miliona profila na Fejsbuku

Američka kompanija Fejsbuk (Facebook) saopštila je da je nedavno otkrila hakerske napade kojima je pogođeno oko 50 miliona profila na toj društvenoj mreži.

Fejsbuk je u današnjem blogu naveo da su hakeri koristili opciju “vju ez” (view as) koja korisnicima omogućava da vide kako njihov profil izgleda drugim osobama, navodi Asošiejted pres (AP).

Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg (Zuckerberg) rekao je novinarima da kompanija još ne zna da li su hakeri zloupotrebili bilo koju informaciju sa korisničkih profila.

On je naveo da za sada nema dokaza da su hakeri iskoristili bezbednosne propuste da vide privatne poruke korisnika ili njihove objave.

Kompanija je navela da je preduzela mere za otklanjanje bezbednosnog problema i da je obavestila nadležne organe.

U cilju rešavanja tog problema, Fejsbuk je oko 90 miliona korisnika “izlogovao” sa društvene mreže i oni će morati ponovo da se “uloguju”.

Među njima su svi koji su u prethodnih godinu dana bili deo pretrage u okviru opcije “vju ez”.

Fejsbuk navodi da ne zna ko stoji iza hakerskih napada niti lokaciju odakle su izvedeni.

Ovo je najnoviji u nizu bezbednosnih problema Fejsbuka koji se od 2016. godine suočio s više kampanja vođenih u cilju dezinformisanja korisnika i uticanja na njihove stavove.

Zakerberg je u aprilu svedočio u Kongresu SAD, a u maju i u Evropskom parlamentu, o zloupotrebama ličnih podataka miliona korisnika Fejsbuka, pošto se saznalo da je britanska kompanija Kembridž analitika (Cambridge Analytica) koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem te društvene mreže, da bi pomogla Donaldu Trampu (Trump) da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

tačno.net
Autor 29.9.2018. u 09:05