Hamas objavio da je u Gazi pogubio pet Palestinaca

RSE
Autor 4.9.2022. u 10:49

Hamas objavio da je u Gazi pogubio pet Palestinaca

Foto: Mohammed Salem/Arhiva/Reuters

Islamistički pokret Hamas koji kontrolira Gazu saopćio je u nedjelju, 4. septembra, da je pogubio pet Palestinaca, od kojih dvojicu zbog “suradnje” sa Izraelom.

“Jutros je izvršena smrtna kazna nad dvojicom osuđenih za suradnju sa okupacionim snagama i još trojicom zbog krivičnih dela”, navodi se u saopćenju Hamasa.

Dodaje se da su osuđenici “ranije stekli puno pravo da se brane” pred lokalnim sudovima.

Dvojica pogubljenih zbog “suradnje” s Izraelom su muškarci rođeni 1978. i 1968. godine, dok je troje pogubljenih bilo osuđeno za ubistvo, kaže se u saopćenju.

Pogubljenja u zoru, vješanjem ili strijeljanjem, bila su prva na palestinskom teritoriju od 2017. godine. Prošli slučajevi smrtnih kazni u Gazi izazvali su kritike organizacija za ljudska prava, piše Reuters.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, da prekinu s tom praksom.

Palestinski zakon predviđa da predsjednik Mahmoud Abbas ima posljednju riječ o tome mogu li se izvršiti pogubljenja, ali on nema učinkovitu vladavinu u Gazi.

Otkako je islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abbasa 2007. godine njegovi su sudovi osudili desetke Palestinaca na smrt, a do sada su ih pogubili 27, podaci su organizacija za ljudska prava, piše Reuters.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 4.9.2022. u 10:49