Hamas poziva na prekid pregovora sa Izraelom

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 10:46

Hamas poziva na prekid pregovora sa Izraelom

Palestinski pokret Hamas pozvao palestinsku vladu u Ramallahu da obustavi pregovore s Izraelom i ubrza proces rasvjetljavanja uzroka smrti bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata

Palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, poziva palestinsku vladu u Ramallahu da hitno prekine proces mirovnih pregovora sa Izraelom, kojeg smatraju odgovornim za smrt bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata.

Glasnogovornik Hamasa Sami Ebu Zehri je, u izjavi za Anadolu Agency, kazao da su istraživanja švicarskih eksperata potvrdila da Arafat nije umro prirodnom smrću, već u atentatu za koji je odgovoran Izrael.

„Vlada u Ramallahu treba hitno obustaviti pregovore sa Izraelom i ubrzati proces rasvjetljavanja atentata na Arafata“, kazao je Zehri.

Bivši palestinski lider Jassir Arafat je 11. novembra 2004. godine u 75. godini umro u pariškoj vojnoj bolnici Percy. Njegova supruga Suha Arafat je predala njegovu odjeću na analizu u laboratoriju u švicarskoj Lozani. Pronalaženje velike količine radioaktivnog elementa polonija na njegovoj odjeći povećalo je sumnje da je Arafat otrovan. Sudski prostupak o ovome vodi se u Francuskoj, a sud je prošle godine donio odluku o ekshumaciji Arafatovog tijela radi detaljnije analize.

Britanski forenzičar David Barclay je objavio izvještaj u kojem tvrdi da je Arafatova smrt nastupila zbog trovanja polonijem. I Arafatova supruga je izjavila da su istrage utvrdile da je on ubijen. Palestinska istražna komisija jučer je dobila izvjšetaj laboratorije iz Švicarske o uzrocima smrti Arafata.

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 10:46