Hamburg: Policija sinoć privela 40 članova ekstremne ljevice

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 10:38

Hamburg: Policija sinoć privela 40 članova ekstremne ljevice

U kasnim večernjim satima oko 60 članova ekstremne ljevice okupilo se u naseljima Altona, Sankt Pauli i Sternschanze koja su označena kao “opasna zona”

HAMBURG – Nakon što su određena mjesta u naseljima Altona, Sankt Pauli i Sternschanze u Hamburgu proglašena “opasnim zonama” zbog sukoba članova ekstemne ljevice i policije, njemačka policija je sinoć privela oko 40 članova ekstremne ljevice, javlja Anadolu Agency (AA).

U kasnim večernjim satima, oko 60 članova ekstremne ljevice se počelo okupljati u naseljima Altona, Sankt Pauli i Sternschanze koja su označena kao “opasna zona”.

Policija je prisutne prvo upozorila naređenjem da se moraju razići. Nakon što su prisutni odbili naredbu policije i usprotivili se policijskoj kontroli identiteta okupljenih, policija je privela oko 40 osoba.

Napetsot u Hamburgu počela je nakon zatvaranja kulturnog centra “Rote Flora” 21. decembra, kada su se članovi ljevičarskih grupa sukobili sa policijom prilikom čega je povrijeđeno 120 policajaca i 500 demonstranata.

Prošle sedmice trojica policijskih službenika u blizini policijske stanice Davidwache teško su ranjeni u napadu članova ekstremne ljevice na policijsku stanicu.

Nakon toga, naselja Altona, Sankt Pauli i Sternschanze u Hamburgu proglašena su “opasnom zonom”, dok je za 62 osobe zabranjen pristup tim mjestima.

Predsjednik sindikata policajaca Njemačke Joachim Lenders izjavio je da je određena nagrada u vrijednosti od 10 hiljada eura za onoga ko uhvati napadače na policijsku stanicu Davidwache.

S druge strane, Partija Zelenih, Ljevičarska partija i Partija slobodnih demokrata (FDP) kritkovali potez policije o proglašenju “opasnih zona”, navodeći da to  “nije u skladu sa zakonima Njemačke”.

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 10:38