Hans-Peter Fridrih: Ne smiju se svi muslimani staviti pod sumnju

Autor 24.6.2011. u 08:18

Hans-Peter Fridrih: Ne smiju se svi muslimani staviti pod sumnju

Hans Peter Fridrih pozvao je učesnike konferencije da se suprotstave onima koji religiju zloupotrebljavaju za ekstremističke ciljeve. Fridrih je upozorio da posebno u grupama koje su osnovali Nijemci koji su prešli na islam postoji djelovanje pripadnika Al Kaide i poziva muslimane da budu na oprezu.

„Ustanovili smo da Al Kaida ciljano vrbuje mlade vjernike, mlade muslimane kojima ne nudi da se bore u Pakistanu, nego ovdje u zemlji u kojoj žive. Propagandi su posebno izloženi muslimani konvertiti i mladi iz druge i treće generacije migranata“, rekao je Fridirih i dodao da muslimani i hrišćani, kao i pripadnici drugih religija danas u Njemačkoj žive u miru i slobodi. “A to je uzvišena dobrobit za koju smo svi odgovorni, i to moramo očuvati“, rekao je još njemački ministar unutrašnjih psolova.

Strateško partnerstvo

Međutim, kritičari ove konferencije smatraju da je njeno održavanje suvišno, jer već postoje brojni projekti koji služe borbi protiv ekstremizma i povećanju bezbjednosti u zemlji. Centralni savjet muslimana upozorava da to može samo da produbi predrasude prema muslimanima. „Ukoliko se pod sumnju stavi četiri miliona muslimana koliko ih danas živi u Njemačkoj, to će biti fatalno“, upozorio je predsjedavajući Centralnom savjetu muslimana, Ajman Mazjek za Švebiše cajtung (Schwaebische Zeitung).

I predsjedavajući Parlamentarne grupe SPD-a, Tomas Operman je reagovao uzdržano. Operman je kazao da se ne bi smjeli svi muslimani u Njemačkoj staviti pod sumnju.

Na samitu u Berlinu, njemačka vlada želi da potpiše strateško partnerstvo snaga bezbjednosti i muslimanskih udruženja kako bi se suprotstavili radikalnim islamističkim tendencijama. A ministar Fridrih je još jednom podsjetio na događaje od 2. marta ove godine kada je mladi radikalni islamista, porijeklom s Kosova, smrtno ranio dvojicu američkih vojnika na aerodromu u Frankfurtu.

Autor 24.6.2011. u 08:18