Haos u Kolumbiji: U Bogoti uveden policijski sat, građani gnjevni zbog reformi

tačno.net
Autor 23.11.2019. u 07:52

Haos u Kolumbiji: U Bogoti uveden policijski sat, građani gnjevni zbog reformi

foto: AP

Predsjednik Ivan Duque kazao je kako će pokrenuti nacionalne pregovore sljedeće sedmice kako bi smanjili tenzije.

Više od 250.000 ljudi prisustvovalo je maršu kroz grad u četvrtak kako bi podigli glas ljutito protiv vlade.

Kolumbijci su izašli na ulice zbog mogućih promjena minimalne plate, penzionih i poreznih reformi i privatizacije državnih preduzeća. Vlada insistira na tome da ne postoje planirane penzione ili radne reforme te da bi se bilo kakve promjene dogovorile sa sindikatima.

Demonstranti su ljuti i zbog navodne korupcije i neuspjeha vlade da ispuni mirovni sporazum s pobunjenicima Farca što je dovelo do povećanja nasilja. Tri policijska službenika ubijena su u eksploziji bombe koja se dogodila u policijskoj stanici Santander de Quilichao na jugozapadu Cauca provincije. Ovo područje poznato je kao zloglasna ruta za krijumčarenje droge i nasilju bandi.

Policijski sat stupa na snagu od večeras u 20 sati u tri dijela grada, a od 21 sat u cijelom gradu. Traje do šest sati ujutro.

“Sljedeće sedmice počinjem nacionalne pregovore kako bi ojačao trenutni program socijalne politike, djelujući ujedinjeno sa srednjoročnom i dugoročnom vizijom, što će nam omogućiti da zatvorimo socijalne nedostatke”, rekao je predsjednik Kolumbije.

Policija je jučer rastjerala demonstrante koji su protestovali protiv Duquea na Bolivar Plazi, ali su se oni grupisali u okolnim ulicama i pjevali. Uslijedila su i hapšenja.

Protesti se održavaju i u Čileu i Boliviji gdje demonstranti također traže smjenu predsjednika.

klix.ba

tačno.net
Autor 23.11.2019. u 07:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija