Haos u Tripoliju: Teroristi ubili trojicu hotelskih čuvara, uzeli goste za taoce

tačno.net
Autor 27.1.2015. u 14:09

Haos u Tripoliju: Teroristi ubili trojicu hotelskih čuvara, uzeli goste za taoce

Grupa napadača je danas upala u luksuzni hotel u libijskom glavnom gradu Tripoliju ubivši najmanje tri pripadnika hotelskog osiguranja. Obračun je nastavljen, a napadači navodno drže nekoliko talaca.

Vjeruje se kako napadači pripadaju nekoj od radikalnih grupa povezanih sa islamskom državom. Smatra se kako napad može biti motiviran prisustvom stranih gostiju u hotelu, piše RT. Napadači se navodno skrivaju u hotelu na 20. spratu.

Sukob u hotelu Corinthia je počeo u utorak ujutro kada je grupa od pet maskiranih napadača aktivirala automobil bombu na hotelskom parkingu, a potom su provalili u prostorije jednog od menadžera hotela, prenio je AP.

U trenutku napada u hotelu su boravili gosti iz Turske i drugih evropskih zemalja, a većina njih je evakuirana.

Libijske snage sigurnosti su opkolile hotel, izjavio je njihov glasnogovornik Essam Naas, dodavši da su tri naoružane osobe otele ljude i da ih drže kao taoce.

Ova nekada prosperitetna zemlja je u haosu nakon što je NATO podržao pobunjeničke snage pri svrgavanju bivšeg vođe Muamera Gadafija.

Nakon njegovog svrgavanja i ubistva razne pobunjeničke grupe nisu uspjele formirati stabilnu vladu pa se zemlja praktično podijelila na teritorije koje drže pobunjeničke grupe.

Libijski parlament je bio prisiljen preseliti se u istočni grad Tobruk.

klix.ba

tačno.net
Autor 27.1.2015. u 14:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija