Harris: SAD se treba suočiti sa svojom “sramotnom istorijom”

tačno.net
Autor 13.10.2021. u 09:33

Harris: SAD se treba suočiti sa svojom “sramotnom istorijom”

foto: AF

Američka potpredsjednica Kamala Harris u utorak je rekla da su evropski istraživači koji su stigli na američki kontinent proveli „val uništenja plemenskih naroda, bili nasilni, krali zemlju i širili bolesti“.

„Ne smijemo zazirati od ove sramotne istorije, moramo to rasvijetliti i učiniti sve što možemo da se dotaknemo uticaja prošlosti na autohtone zajednice danas“, kazala je Harris na Nacionalnom kongresu američkih Indijanaca, najveće američke organizacije domorodačkog stanovništva.

Bidenova vlada će ponovno pregovarati o memorandumu o razumijevanju o federalnom financiranju radnog osposobljavanja na područjima plemenskih naroda.

Dvanaest federalnih agencija već je pregovaralo o tom memorandumu 2018. godine, no nisu tražili mišljenja autohtonih zajednica o kojima je riječ.

Harris je govorila dan nakon Dana Kolumba kad se obilježava dolazak tog talijanskog istraživača koji je plovio uz španjolsku pomoć, te nakon Dan domorodaca na koji se obilježava njihov progon poslije dolaska Evropljana.

SAD od 1934. godine „svakog oktobra obilježava putovanje evropskih istraživača koji su stigli na američku obalu“, rekla je Harris.

„No to nije cijela priča. To nikad nije bila cijela priča“.

N1

tačno.net
Autor 13.10.2021. u 09:33