Hiljade Avganistanaca s putnim ispravama ne mogu da odu iz Kabula

Frud Bezhan
Autor 20.8.2021. u 08:51

Hiljade Avganistanaca s putnim ispravama ne mogu da odu iz Kabula

Piše: Frud Bezhan

U strahu za svoj život, Ahmad je pobegao iz svog doma u Kabulu ubrzo pošto su talibanski militanti zauzeli kontrolu nad gradom. On je sada u sigurnoj kući u glavnom gradu Avganistana, očajnički čekajući da avionom ode na bezbedno u inostranstvo, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Međutim, njegova nada da će naći takvu bezbednost u drugoj zemlji ubrzano se smanjuje.

Talibanski borci postavili su kontrolne punktove ispred aerodroma u Kabulu i sprečavaju – ponekad i nasilno – hiljade Avganistanaca s putnim dokumentima da se ukrcaju na avion da odu iz ratom razorene zemlje.

“Zarobljen sam ovde”, kaže Ahmad, koji ne želi da otkrije svoje pravo ime iz straha od odmazde talibana. “Trenutno nema izlaza”.

S američkom Specijalnom imigrantskom vizom (SIV), Ahmad je na listi za evakuaciju. Takođe je primio imejl s porukom da dođe na aerodrom. Ipak, nije obavešten na koji od nekoliko ulaza da dođe, zbog čega je morao da isproba više načina da uđe u aerodrom.

Čak i na ulazu na kome bi trebalo da uđe, talibani su mu pet puta za dva dana onemogućili da uđe na aerodrom. Tokom poslednjeg pokušaja 19. avgusta, talibanski borci naoružani jurišnim puškama pucali su u njegovom smeru, zamalo ga pogodivši.

“Imam sam sreću što nisam ubijen”, kaže Ahmad, pišući očajničke poruke na Vocapu (WhatsApp). “Sada ne znam šta je opasnije: odlazak na aerodrom ili ostanak i život pod talibanskom vlašću.”

Hiljade Avganistanaca bez putnih isprava preplavile su aerodrom od kada su talibani zauzeli grad 15. avgusta, u nadi da će uhvatiti bilo koji avion koji će ih odvesti u inostranstvo.

Zapadne vlade su govorile da žele da iz Kabula evakuišu desetine ugroženih Avganistanaca.

Na aerodromu i oko njega navodno je život je izgubilo najmanje 12 ljudi, uključujući i neke Avganistance koji su se držali za avion vazdušnih snaga SAD u pokretu i poginuli prilikom pada.

Drugi su ubili talibanski borci ili snage SAD ili poginuli u stampedima.

Haos je sprečio hiljade Avganistanaca s ispravnim putnim dokumentima, poput Ahmada, da uđu u avione.

Očevici kažu da talibanski borci, od kojih neki imaju štapove i bičeve, puštaju strance da uđu na aerodrom, ali sprečavaju mnoge Avganistance, čak i one sa stranim pasošima.

Budući da strane vlade ne mogu da obezbede siguran prolaz putnicima, neki avioni su odleteli iz Kabul uglavnom prazni. Avion iz Nemačke, koji je mogao da preveze oko 150 putnika, otišao je ove nedelje sa samo sedam ljudi, što je izazvalo rasprostranjene kritike.

“Dolazak na aerodrom je nemoguća misija”, kaže avganistanski aktivista koji nije mogao da uđe na avion za Istanbul, popularnu destinaciju mnogih Avganistanaca. Turska je jedna od retkih zemalja koja Avganistancima izdaje vize – mada po sve većim cenama.

“Talibani veoma otežavaju Avganistancima da odu”, kaže on, govoreći pod uslovom da mu se ne navodi ime. “Oni misle da su ljudi koji odlaze robovi stranaca i da zaslužuju da se prema njima tako postupa.”

Sahar, Avganistanka u dvadesetim godinama, kaže da su talibani postavili nekoliko blokada na putevima koji vode do aerodroma. Ona kaže da su talibanski borci “svuda i da su teško naoružani”.

“Oni nasilno vraćaju ljude”, kaže Sahar, koja takođe nije želela da koristi svoje ime iz bezbednosnih razloga. “Tuku ljude štapovima i bičevima i stalno ispaljuju hice upozorenja u vazduh.”

Ona kaže da je situacija izvan aerodroma “izuzetno haotična.”

‘Ekstremna opasnost’

Za Avganistance poput Ahmada opasnost se povećava svakim danom.

“U ekstremnoj sam opasnosti”, kaže Ahmad. “Radio sam za američku vladu i američke organizacije. Dobio sam pretnje od talibana. Kažu da dolaze po mene.”

Talibani su obećali opštu amnestiju, čak i onima protiv kojih su se borili protiv njih. Međutim, stanovnici glavnog grada kažu da je stvarnost drugačija.

Talibanski borci idu su od vrata do vrata u Kabulu, pretražuju kuće i ponekad tuku, maltretiraju i otimaju žitelje. Često oduzimaju lična dokumenta i mobilne telefone, kažu lokalni stanovnici.

Oni kažu da su na meti talibanskih boraca posebno bivši državni službenici, bivši vojnici i policajci, kao i Afganistanci koji su radili za strane vlade i organizacije.

Nekoliko stanovnika Avganistana reklo je da su uništili sve dokumente koji ih povezuju s bivšom vladom ili poslom koji su radili za strane entitete.

Talibani su u velikoj meri pokazali uzdržanost u Kabulu, gde nije bilo rasprostranjenog nasilja i ubistava.

Međutim, izvan Kabula, daleko od očiju sveta, militanti su po kratkom postupku vršili pogubljenja, zatvarali i tukli bivše vladine zvaničnike, vojnike i Avganistance koji su radili za strane snage.

Talibani su ponovo nametnuli mnoge svoje represivne zakone i pravila izvan Kabula, uprkos obećanjima portparola talibana 17. avgusta da će štititi prava žena i slobodu medija koja je u Avganistanu bujala poslednjih 20 godina.

U mnogim oblastima militanti su zabranili ženama da izlaze iz svojih domova bez pratnje muškog rođaka i zabranili ženama da rade mnoge poslove izvan kuće.

Takođe su značajno smanjili obrazovanje devojčica, pa čak i primorali mlade devojke i udovice da se udaju za talibanske borce, kažu lokalni stanovnici.

“Talibani se nisu promenili”, kaže Tamim, novinar iz Kabula koji se krije sa svojom četvoročlanom porodicom. “Zašto mislite da toliko Avganistanaca očajnički pokušava da ode?”

Tamim, koji je bio glasni kritičar talibana i Pakistana, glavnog inostranog sponzora militantne grupe, kaže da je izbrisao svoje naloge na društvenim mrežama.

“Zasad se krijem”, kaže on. “U velikoj smo opasnosti. Moramo biti oprezni kako ne bi naškodili našim porodicama.”

Čak i dok SAD i druge zapadne zemlje nastavljaju evakuaciju svojih građana i dela njihovog avganistanskog osoblja iz Kabula, milionima Avganistanaca nije ostalo puno izbora osim da ostanu.

“Nema dostupnih letova i nemam vizu”, kaže Tamim. “Ne znam šta će biti sa mnom.”

RSE

Frud Bezhan
Autor 20.8.2021. u 08:51