Hiljade demonstranata na ulicama Honkonga uprkos zabrani okupljanja

tačno.net
Autor 31.8.2019. u 11:56

Hiljade demonstranata na ulicama Honkonga uprkos zabrani okupljanja

Foto: Toumaj Tahbaz/RFE/RL

Hiljade prodemokratskih honkonških aktivista izašli su danas na ulice ove bivše britanske kolonije uprkos zabrani okupljanja i dan posle hapšenja više istaknutih ličnosti protestnog pokreta.

Policija je zabranila okupljanje u subotu navodeći kao razlog okršaje s demonstrantima prethodne nedelje, koji su bili među najtežim od početka protesta u junu. Policija je ipak upozorila stanovništvo na mogućnost velikih poremećaja.

Da bi se zaobišla zabrana pozivi su upućeni za verska okupljanja u Hongkongu, za koja nisu potrebne iste dozvole.

Početkom popodneva više hiljada ljudi okupilo se na stadionu u centralnom kvartu Vančaj i drugim delovima. Demonstranti u crnim majicama zauzeli su delove glavnih ulica i raskrsnica i krenuli u protestnu šetnju.

Policija je u očekivanju sukoba podigla nove ograde oko Kancelarije za vezu gde se nalaze televizije centralne kineske vlade. Takođe je rasporedila vodene topove. Visoki policijski zvaničnik rekao je da je policija u pripravnosti zbog mogućih novih sukoba sa radikalnim delovima pokreta.

Hongkong poslednja tri meseca prolazi kroz najtežu krizu od kad je vraćen Kini 1997. godine, sa takoreći svakodnevnim protestima koji ponekad prerastaju u sukobe sa policijom.

Na današnji dan je peta godišnjica od kada je Peking odbio zahtev da se organizuju opšti izbori u Hongkongu. Ta odluka izazvala je Pokret kišobrana iz 2014. godine, kada je 79 dana finansijski i politički centar grada bio okupiran. Okupljanje je sazvao Civilni front za ljudska prava, nenasilna organizacija koja je takođe iza najvećih okupljanja poslednjih meseci.

Prodemokratski pokret je danas u šoku i zbog hapšenja prethodnog dana kada je privedeno pet istaknutih aktivista i tri poslanika. Među privedenim su dva vodeća predstavnika Pokreta kišobrana Džošua Vong i Agnes Čou, stari 22 godine. Oni su uhapšeni u petak u zoru, optuženi za podsticanje na učestvovanje u nedozvoljenom okupljanju, i zatim su pušteni uz kauciju.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na margini skupa u Helsinkiju juče ocenila da je situacija u Honkongu “izuzetno zabrinjavajuća”.

U Vašingtonu predsednik SAD Donald Tramp je uputio poziv na smirenost i pozvao Peking da deluje “humano” prema demonstrantima.

RSE

tačno.net
Autor 31.8.2019. u 11:56