Hiljade Grka na protestima u Atini tražili ukidanje ekstremističke Zlatne zore

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 09:11

Hiljade Grka na protestima u Atini tražili ukidanje ekstremističke Zlatne zore

Hiljade građana okupilo se na trgu ispred Grčke vlade na protestima protiv rasizma i tražeći ukidanje ekstremističke stranke Zlatna zora

ATINA (AA) – Federacija uposlenika javnog sektora u Grčkoj (ADEDY), Konfederacija grčkih radnika (GSEE) te neke političke partije na atinskom trgu Sintagma, ispred zgrade vlade, održali su proteste protiv rasizma.

Na trg je izašlo nekoliko hiljada ljudi, a pridružili su im se i neki umjetnici, javlja Anadolu Agency.

Događaj je prošao uz pojačane mjere sigurnosti. Prosvjednici su uzvikivali slogane “Slomite fašizam”, “Ne, fašizmu”, te “Zatvorite sva predstavništva stranke Zlatna zora”.

Jedna grupa prosvjednika pokušala je ući u prostorije Zlatne zore (Hrisi Avgi), no spriječila ih je policija. Stakla na pojedinim radnjama su razbijena, a prosvjednici su palili i kontejnere. Policija je privela nekoliko prosvjednika.

Do  protesta protiv fašizma i rasizma i protiv radikalne stranke Zlatna zora došlo je nakon što je jedan član pomenute stranke usmrtio poznatog grčkog repera Pavlosa Fissasa, zabivši mu bodež u srce. Osam direktora policijskih stanica otpušteno je sa položaja nakon što su izjavili da je ubica povezan sa strankom Zlatna zora.

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 09:11