Hiljade Šveđana podržale muslimane nakon napada

tačno.net
Autor/ica 3.1.2015. u 09:04

Hiljade Šveđana podržale muslimane nakon napada

Crvena papirna srca i poruke na vratima džamije u Uppsali, skupovi podrške muslimanima u većim švedskim gradovima.

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice Štokholma, Malmea i Geteborga, zbog učestalih napada na muslimansku zajednicu u Švedskoj.

“Muslimani u Švedskoj svjedoče kako su rasizam i islamofobija u porastu u ovoj zemlji. Vjerujemo da su vjerske slobode u opasnosti u Švedskoj”, navodi se u saopćenju objavljenom na Facebook stranici organizatora današnjih protesta.

Na protestima su učestvovali i članovi 40 različitih organizacija i grupa.

U gradu Uppsala, gdje su vandali u četvrtak napisali protivmuslimanske poruke na zidu džamije, stotine građana ostavile su crvena papirna srca i poruke podrške na ulaz u džamiju prije molitve petkom.

U četvrtak je policija izvijestila kako je neko bacio molotovljev koktel na džamiju u Uppsali, no nije došlo do požara.

Ranije ove sedmice džamija u Eslovu na jugu Švedske oštećena je u požaru za koji policija sumnja da je podmetnut.

Petero ljudi  je povrijeđeno 25. decembra kada je zapaljiva bomba ubačena kroz prozor džamije u gradu Eskilstuna.

Danas su održani i skupovi podrške u tri veća grada – Štokholmu, Geteborgu i Malmeu – pod parolom „Ne diraj moju džamiju“.

Mjere zaštite

Elvir Gigović, predsjednik Švedskog muslimanskog vijeća, kazao je za Al Jazeeru kako Vlada preuzima odgovornost za zaštitu muslimana, nakon što je u proteklih nekoliko godina Vijeće ukazivalo na probleme, ali oni nisu na vrijeme prepoznati.

Gigović je rekao kako ga je premijer Švedske jučer kontaktirao i kazao da vlasti i policija čine sve što mogu da zaštite muslimane.

Ministrica demokratije sudjelovala je na jednom od skupova podrške muslimanima.

Stranka Švedski demokrati vodi antiimigrantsku politiku, a Gigović kaže da najveći utjecaj imaju kada govore protiv muslimana, ”jer je znanje o islamu i muslimanima u Švedskoj dosta šturo, nedovoljno, i mogu svakakve priče prodavati narodu”.

Napadi na džamije su se desili u vrijeme jačanja rasprava u Švedskoj o imigraciji i integraciji azilanata u ovoj inače tolerantnoj skandinavskoj državi gdje ekstremna desnica dobija na popularnosti.

Šef policije Mats Lofving kazao je za švedski državni radio kako policija poduzima tri mjere nakon napada: pojačala je praćenje džamija, intenzivirala dijalog sa muslimanskim zajednicama te kao prioritet stavila istragu napada na džamije u saradnji sa švedskom obavještajnom agencijom.

Lofving je istakao kako je još rano kazati smatraju li se posljednja tri napada ozbiljnim.

Premijer Švedske, socijaldemokrata Stefan Lofven, predvodi osude posljednjih napada.

„U Švedskoj se niko ne bi trebao plašiti da izrazi svoju vjeru“, kazao je za novinsku agenciju TT, dodavši kako će Vlada povećati izdvajanja za osiguranje vjerskih objekata.

Prema antirasističkom magazinu Expo, tokom protekle godine prijavljeno je više od deset napada na džamije u Švedskoj, dok se vjeruje kako daleko veći broj ovakvih incidenata prođe neprijavljeno.

Agencije

tačno.net
Autor/ica 3.1.2015. u 09:04