Historijski susret: Obama i Castro obećali novu eru u odnosima dvije zemlje

tačno.net
Autor 12.4.2015. u 08:44

Historijski susret: Obama i Castro obećali novu eru u odnosima dvije zemlje

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i Kube Raul Castro razgovarali su danas popodne na marginama Samita Amerika u Panami o odnosima između dvije zemlje.

Ovaj sastanak smatra se historijskim jer lideri tih zemalja nisu razgovarali licem u lice već više od 50 godina, a odnosi Amerike i Kube bili su neprijateljski.Obama je nakon susreta kazao da ove zemlje mogu okončati period antagonizma iz doba hladnog rata, iako je poručio kako će nastaviti s pritiscima na komunističku zemlju u oblasti ljudskih prava.

Dvojica predsjednika su utrla put normalizaciji odnosa koja je generacijama Kubanaca i Amerikanaca izgledala nezamislivo.

Obama je poručio da su spremni “okrenuti list” i početi novu eru, iako je svjestan da postoje značajne razlike među vladama dvije zemlje. Komunistički lider je kazao da će u toku budućih razgovora sve biti “na stolu”, otvoreno za diskusiju, te apelovao na međunarodnu zajednicu da bude strpljiva.

Castro je američkom predsjedniku kazao da je spreman razgovarati o osjetljivim pitanjima, uključujući i ljudska prava i slobodu medija.

tačno.net
Autor 12.4.2015. u 08:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija