Hitan sastanak Vijeća sigurnosti na zahtjev Rusije

RSE
Autor 13.4.2018. u 15:44

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti na zahtjev Rusije

Foto Tanjug/AP. Vasilij Nebenzija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) zakazalo je hitan sastanak na zahtjev Rusije radi “prijetnji međunarodnom miru” zbog mogućih američkih i savezničkih zračnih udara na Siriju. Istodobno, Rusija u Siriji ima tisuće vojnika i savjetnika, desetine aviona, te deset do petnaest ratnih brodova u Mediteranu.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija zatražio je novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, da se ponovno razmotri mogućnost zapadne vojne intervencije protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Bijela kuća kaže kako nastavlja procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati sa svojim saveznicima o tome kako reagirati.

U međuvremenu, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) saopćila je da će njeni inspektori u subotu započeti istragu u gradu Dumi gdje se dogodio navodni kemijski napad prilikom kojeg su poginuli deseci ljudi, prema svjedočenju aktivista za ljudska prava, spasilaca i liječnika.

“Prioritet je da se izbjegne opasnost od rata”, rekao je ruski ambasador, dodajući da se ne može isključiti mogućnost zapadnih zračnih udara koji bi mogli eskalirati u širi konflikt, zbog, kako je rekao, “ratobornih” poruka Washingtona Rusiji ovog tjedna.

“Znate, opasnost od eskalacije velika je i nije u pitanju samo Sirija, jer tamo su i naši vojnici. Tako da je situacija vrlo opasna”, rekao je Nebenzija.

Ruski ambasador je to izjavio nakon što je Mike Pompeo, nominiran za državnog tajnika, na saslušanju u Kongresu rekao da je “nekoliko stotina Rusa” ubijeno u američkim zračnim i artiljerskim napadima u februaru na istoku Sirije. To je bio odgovor na napad na američku bazu u kojoj su bili i saveznici.

Pompeo je to opisao riječima: “Rusi su dobili ono što su zaslužili”.

Sirija je do sada više puta koristila kemijsko oruže za napad na pobunjenike. Prošle godine Sjedinjene Države uzvratile su zračnim udarom kada je sirijska vojska u gradu Kan Šeijkun sarinom ubila više od 80 ljudi.

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad, koji ima vojnu podršku Rusije, negira upotrebu kemijskog oružja i tvrdi da se radi o “lažnim izvještajima”.

  • Uoči početka sjednice Vijeća sigurnosti, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov upozorio je Zapad da bi moguća vojna akcija u Siriji mogla biti “avantura” koja bi mogla dovesti do većeg broja izbjeglica koji će krenuti prema Evropi.
  • Također je rekao da su navodni kemijski napad u gradu Duma izveden iz pomoć “neke strane obavještajne agencije.”Američki predsjednik Donald Tramp je održao sastanke sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost i telefonom razgovarao sa liderima u Londonu i Parizu. Oba evropska saveznika obećali su “zajednički odgovor” zbog navodnog kemijskog napada.

Pred novinarima u Bijeloj kući Tramp je izjavio: “Cijelu situaciju razmatramo vrlo ozbiljno. Loše je što nas je svijet doveo u ovakvu situaciju. Vidjećemo što će se dogoditi. No, kao što sam već rekao – uništili smo militantni IDIL (“Islamska država Iraka i Levanta”), sada moramo donijeti još neke važne odluke i to će biti učinjeno vrlo brzo.”

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je pred Kongresom da Pentagon još uvijek pokušava otkriti dokaze koji se odnose na napad u Dumi, no francuski predsjednik Emmanuel Macron tvrdi da “ima dokaze” da je kemijsko oružje koje je upotrijebljeno u najmanju ruku klor.

Mattis je rekao da nije donesena odluka o provođenju raketnih udara. Kazao je kako je zabrinut “da ne bude dodatnih civilnih žrtava”, ali i zbog toga da sukob ne eskalira i izmakne kontroli.

Do sada je u sedmogodišnjem ratu u Siriji poginulo gotovo pola milijuna ljudi.

RSE

RSE
Autor 13.4.2018. u 15:44