Hoće li opstati Vlada Angele Merkel?

Dragan Štavljanin
Autor 3.7.2018. u 09:16

Hoće li opstati Vlada Angele Merkel?

Nemački ministar unutrašnjih poslova i šef Hrišćansko socijalne unije Bavarske (CSU) Horst Zehofer rekao je danas da je odložio svoju ostavku, koju je ranije najavio zbog neslaganja sa politikom nemačke kancelarke Angele Merkel prema migrantima.

Za ponedeljak popodne je najavljen njihov novi susret u poslednjim pokušaju da se sačuva koalicija. Iako obe strane ističu da su za dogovor, procenjuje se da su male šanse da će do njega i doći.

“Rekao sam da ću podneti ostavku na obe funkcije. Načinili smo još jedan korak u pravcu postizanja kompromisa sa Hrišćansko demokratskom unijom (CDU). O svemu ostalom biće odlučeno nakon razgovora sa CDU”, rekao je Zehofer na konferenciji za novinare.

On je najavio nove razgovore sa CDU tokom dana u “nadi da će biti postignuto uzajamno razumevanje”.

“Učinili smo sve na izgradnji mostova i uradićemo ćemo sve da savez (CDU/CSU) ostane na okupu”, izjavio je u ponedeljak ministar ekonomije Peter Altmajer, blizak saveznik kancelarke Merkel.

Raspad 70 godina stare konzervativne alijanse lišio bi njenu vladu parlamentarne većine i ugrozio trostranačku koaliciju, u kojoj je i Socijaldemokratska partija (SPD).

U slučaju pada Vlade, opcija je manjinski kabinet ili novi izbori, što bi dodatno politički uzdrmalo Nemačku s obzirom da je nakon prošlogodišnjih izbora nekoliko meseci trajali meseci zbog blokade u formiranju parlamentarne većine.

Međutim, bez obzira na današnje pregovore male su šanse da dođe do kompromisa, navode agencija Asošiejted pres i BBC.

Lokalni mediji objavili su ranije da je Zehofer izrazio želju da se povuče i sa pozicije ministra i šefa CSU zbog neslaganja sa Merkelovom.

On je dao rok Merkelovoj da do kraja juna zaustavi priliv migranata u Nemačkoj, ili će se suočiti sa padom Vlade.

Bavarska ne želi da ugrozi stabilnost Vlade Nemačke

Bavarska ne želi da ugrozi stabilnost Vlade Nemačke, rekao je danas premijer ove pokrajine Markus Šeder.

“Uvek smo želeli dogovor. Postoje mnoge opcije – uključujući i one koje smo predložili – da se postigne kompromis. Za nas je to zaista odlučujuće i nadamo se da je još moguće. Jedna stvar je jasna: Stabilnost vlade se, što se tiče nas, ne dovodi u pitanje. Raspad saveza CSU i CDU nije pravi put. Unutar vlade može se više postići nego izvan nje.”

Istovremeno, funkcioneri CSU su optužili Merkel da je odbila nekoliko predloga za kompromis kako bi se prevazišle razlike između dve partije.

Hans-Peter Fridrih, član najužeg rukovodstva CSU, kazao je da kancelarkino odbijanje ovih predloga sugeriše da bi ona želela da Zehover ode.

“Sada zavisi kakve će zaključke izvući Horst Zehover. Njena pozicija podstiče sumnje da bi ona bila srećna da Zehover ode”, rekao je Fridrih za nemački javni radio.

Da li Merkel želi Zehoverov odlazak?

Međutim, drugi funkcioneri CSU, uključujući i šefa parlamentarne grupe ove partije Aleksander Dobrindt su protiv povlačenja Zehovera. “To je odluka koju jednostavno ne mogu da prihvatim”, istakao je Dobrindt.

Zehover je rekao na sastanku rukovodstva CSU u nedelju da su razgovori sa Merkelovom dosada bili bezuspešni, uključujući i njihov poslednji susret u subotu.

Lokalni mediji su ranije javili da je Zehofer rekao na zatvorenom sastanku vrha stranke da će radije podneti ostavku na obe pozicije nego da popusti u sporu sa Merkelovom u vezi sa migrantima.

Međutim, kako prenosi BBC, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Bavarci zadovoljniji sa politikom Angele Merkel nego lidera CSU, što slabi Zehoverovu poziciju.

Angela Merkel
Angela Merkel

List “Špigl” objavio je da Zehofer ima nekoliko opcija – ili da ostane pri svom stavu čime rizikuje raspad koalicije sa Merkelovom – ili da popusti čime može da nanese štetu kredibilitetu stranke.

Kao treća opcija, lider CSU ponudio je ostavku kako bi dobio veću podršku članova stranke za svoju strategiju.

Zehofer, čiju partiju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zapretio je da će sa nemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtevi za azil odbijeni ili koji su podneli zahteve u nekoj drugoj zemlji EU.

U rukovodstvu CSU postoje razlike kako da sa suoče sa ultradesničarskom Alternativom za Nemačku (AfD), kojoj migrantska kriza itekako ide u prilog.

On je ranije upozorio da ukoliko Merkelova ne izađe sa zadovoljavajućim rešenjem na nivou EU za pitanje migranata, da će iskoristiti svoja ovlašćenja kako bi osigurao da lica koja su zatražila azil u državama koje nisu zemlje njihovog prvog ulaska budu vraćeni sa granice.

Angela Merkel je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rešenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU.

“Jedino možemo da zaključimo da svo dostignuće Šengena – a to je sloboda kretanja – može biti ugrožena, ako ne bude sporazuma na nivou EU. Zato je tako važno zajedničko delovanje, jer pitanje migracija može podeliti Evropu. To sam mnogo puta naglasila.”

Merkel: Učinili smo ustupke CSU

Hriščansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel usvojila je u nedelju veče rezoluciju kojom se podržava njena migrantska politika. Generalna sekretarka ove partije Anegret Kramp-Karenbauer ističe da je nužno evropsko rešenje za problem migracija.

Merkelova je kazala u nedelju za nemački ZDF da je učinila ustupke Zehoveru.

“Sveukupno, dogovorili smo se to što CSU traži – to je moje lično mišljenje, ali CSU mora sam da odluči”. Ona je izrazila uverenje da dve partije mogu da nastave zajednički rad “zato što smo uspešna priča za Nemačku”.

Ona je dodala da su se vlade u Atini i Madridu saglasile da prihvate migrante zaustavljene na bavarsko-austrijskoj granici za koje je dokazano da su na putu ka EU najpre ušli u Grčku i Španiju.

“Shvatam zabrinutost da se mora uspostaviti više reda kada je reč o takozvanoj sekundarnoj imigraciji (između članica EU), naročito u slučaju kontrole na granicama. Dogovorila sam se sa Grčkom da imigranti koji su registrovani u ovoj zemlji – a to je glavni koridor migracija na takozvanoj ‘Balkanskoj ruti’ – da budu vraćeni u Grčku, bez, u stvari, dolaska u Nemačku.”

Takođe, Vlada u Berlinu je postigla sporazum sa 14 članica EU da prihvate migrante koji su stigli u Nemačku. Među potpisnicima su: Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Litvanija, Latvija, Luksemburg, Holandija, Portugalija i Švedska.

Ona smatra da je novi plan koji su postigli lideri EU na samitu na samitu krajem prošle sedmice, te sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu da reše poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

Međutim, pomenuti sporazumi nisu zadovoljili Zehofera.

Politička kriza u Nemačkoj je poslednji pokazatelj rastućih podela u EU između onih koji se zalažu za politiku otvorenih granica i političara koji teže da se ograniči broj migranata koji stižu na stari kontinent. Zemlje, poput Češke republike, Mađarske i Poljske, saopštile su da nisu deo paketa koji je potpisala Vlada Nemačke o preuzimanju migranata.

“Nemačka nam se nije obratila. U ovom trenutku ne bih ratifikovao takav dokument…Ne planiramo pregovore, nema razloga za to. Odlučno to odbacujemo”, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

Međutim, Merkelova je rekla da je reč o nesporazumu u razgovorima sa ove tri zemlje. “Mi ćemo nastaviti dijalog, definitivno je bilo reči o tome. Nismo postigli nikakav sporazum, ali smo postigli uzajamno političko razumevanje o ovom pitanju.”

Zbog turbulencija u Vladi u Berlinu, ključni nemački indeksi su pali u ponedeljak za jedan odsto a i evro je pod pritiskom.

RSE

Dragan Štavljanin
Autor 3.7.2018. u 09:16