Hoće li se najbliži saradnik ‘okrenuti’ protiv Trampa?

tačno.net
Autor 23.4.2018. u 09:22

Hoće li se najbliži saradnik ‘okrenuti’ protiv Trampa?

Bura oko saradnika američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) se ne smiruje i sada je na red došao njegov dugogodišnji advokat Majkl Koen (Michael Cohen), koji je nekada bio kandidat za prestižno mjesto u Bijeloj kući, podsjeća The Washington post.

Veza između njih dvojice je sada pod velikim pritiskom zbog široko rasprostranjene krivične istrage o poslovnim odnosima i aktivnostima koje je Koen poduzimao kako bi odbacio negativne priče o Trampu tokom kampanje 2016. godine.

Ishod – i Koenov odgovor na istragu – može odrediti sudbinu oba muškarca, koji su se godinama u velikoj mjeri oslanjali jedan na drugog.

U posljednjih nekoliko dana i Tramp i Koen su javnosti dali do znanja da njihova veza ostaje stabilna, dok je Tramp pretres Koenove kancelarije i kuće opisao sramotnim i pozvao svog advokata da ga provjeri.

Ali saradnici Trampa i Koena kažu da bi Koen, s njegovim dubokim poznavanjem ličnog i finansijskog života Trampa, mogao zatražiti nagodbu s tužiocima u trenutku kada se Trampovo poslovanje susreće s provjerom u vezi s posebnim istragom advokata Roberta Milera (Roberta S. Muellera) o ruskoj umiješanosti u izbore 2016. godine.

Trampov bivši advokat Džej Goldberg (Jay Goldberg), koji je o ovom pitanju razgovarao sa predsjednikom, rekao je da ukoliko se Koen suoči sa zatvorom, biće pod izuzetnim pritiskom svoje porodice “da kaže ono što on veruje da vlada želi da čuje”.

U subotnjim tvitovima, Trump je odbacio spekulacije da će se Koen okrenuti protiv njega. Citirajući izveštaj New York Timesa o ovom pitanju, predsjednik je napisao da je “uvijek volio i poštovao” Koena, i dodao:

“Većina ljudi bi se okrenula ako bi ih vlada spasila od nevolja, čak i ako bi to značilo laganje ili izmišljanje priča. Žao mi je, ne vidim da to Majkl radi uprkos užasnoj hajci i neiskrenim medijima!”

Trampov napad na reporterku New York Timesa

O navodnoj mogućnosti da se Koen okrene protiv Trampa piše i CBS News navodeći prvi javni komentar predsjednika Trampa iz Palm Beacha na Floridi u subotu, kada je napao dopisnicu The New York Timesa iz Bijele kuće Megi Haberman (Maggie Haberman), zbog njenog izveštavanja o krivičnoj istrazi ličnog advokata gospodina Trampa. To su bili posljednji komentari u njegovim kontinuiranim napadima na medije, novinare kao i njihove izvore i metode, dodaje ovaj medij.

Njegove primjedbe takođe su poslužile kao pokazatelj koliko je situacija u kojoj se nalazi njegov advokat frustrirajuća za Trampa. Predsjednik je nazvao nedavni pretres Koenovog ureda, kuće i hotelske sobe “sramotnim” te “napadom na našu zemlju”, piše CBS News.

Ali Tramp je u subotu izdvojio Haberman, koja je bila dio tima koji je ove godine osvojio Pulitzerovu nagradu za izvještavanje o vezama Trampovog tima s Rusijom.

CBS podsjeća da su u petak, Haberman i drugi novinari New York Timesa napisali da se Koen može okrenuti protiv Trampa dok se suočava sa federalnom krivičnom istragom u vezi s poslovanjem.

Jednako je izvjestio i novinar CBS Newsa, Džef Pegs (Jeff Pegues), uz navode kako su izvori bliski Koenu zabrinuti da bi se mogao okrenuti protiv predsjednika zbog saradnje sa istražiteljima.

“Koen, koji je godinama bio lični advokat gospodina Trumpa, bio je upoznat sa nekim od najosetljivijih poslova za vrijeme Trumpovog predsjedavanja i perioda kada je bio biznismen,” naveo je Pegs.

Tramp je u subotu nazvao Haberman “trećerazrednom novinarkom”, rekavši da ona i objava imaju namjeru da unište Koena i njegov odnos s Trampom u nadi da će se okrenuti protiv predsjednika.

Tramp je optužio Haberman i druge novinare New York Timesa da izmišljaju izvore, i koriste “pijanog/drogiranog gubitnika koji mrzi Majkla”.

Da li će Šona Hentija veze sa Majklom Koenom uništiti?

Koenom se bavi i britanski Guardian i to kroz slučaj Šona Hentija (Sean Hannity), zvijezde TV Fox. List pokušava da odgovori na pitanje koja je tačno veza Henitija i Trampovog advokata, o kome govori kao advokatu koji je najpoznatiji po tome što je plaćao žene koje su navodno imale veze sa predsjednikom i jedan je od njegovih sponzora milijardera?

Prema Henitiju, ta veza je minorna. Multimilioner mu je možda dao “10 dolara” za neke savjete o nekretninama, ali ga nikad nije formalno angažovao, a tu nije bilo ni ” treće strane”, rekao je on. Mediji su “apsolutno poludjeli “ni zbog čega”, dodao je.

Britanski Guardian navodi da se, izgleda, njegov poslodavac slaže i saopštava da je “iznenađen objavom” ali da mu pruža “punu podršku”.

List prenosi i riječi Gabrijela Šermana (Gabriel Sherman), novinara Vanity Fairs i autora biografije Henitijevog mentora, osnivača Fox News-a Rodžera Ejlesa (Roger Ailes) , koji je napisao da su zaposleni u Fox-u bili užasnuti vijestima i rekli su mu da se time “krši svako pravilo novinarstva”.

“Živa istina je u trenutnoj klimi u kojoj Henitijev propust jednostavno nije važan Foxu,” ocjenjuje Guardian i precizira da je Fox News prošle sedmice obilježio 14 uzastopnih sedmica kao mreža broj jedan kablovske televizije.

Jedan izvor sa tijesnim vezama sa Trampovom administracijom i Foxom opisao je Koena kao “poltrona” koji je volio da se pojavi kao važniji nego što je zapravo bio. Kaže i da će Haniti vjerovatno izaći iz ovog skandala bez ožiljka dok god je njegov odnos sa Koenom onakav kakvim ga je opisao.

Uz podsjećanje na Henitijeve bliske veze sa Trampom, Guardian prenosi stav Dejvida Folkenflika (David Folkenflik), dopisnika Nacionalnog radija i autora knjige Murdoch’s World, koji kaže da veze sa Koenom neće promijeniti odnos Henitija i Foxa. “Ali bliskost Henitija i Trampa je takva da, kada saznamo više o tom odnosu, to može biti neprihvatljivo. Čak i za Fox News,” rekao je.

RSE

tačno.net
Autor 23.4.2018. u 09:22