Holandski princ Friso umro u 44. godini

tačno.net
Autor 12.8.2013. u 14:56

Holandski princ Friso umro u 44. godini

Holandski princ Friso, brat kralja Willema-Alexandera, umro je u ponedjeljak ujutro od posljedica nesreće na skijanju u Austriji 2012. godine, saopćila je pres služba kraljevske porodice podsjetivši da je princ bio u stanju “minimalne svijesti”.

“Njegovo veličanstvo kralj sa žaljenjem saopćava da je njegova kraljevska visost, princ Johan Friso Bernhard Christian David, princ od Orange-Nassaua, Jonckher van Amsberg umro jutros u 44. godini u palati Huis ten Bosch u Haagu”, navodi se u saopćenju.

Princ Friso je umro od posljedica komplikacija koje su nastale zbog oštećenja mozga prouzrokovanog manjkom kisika na skijanju 17. februara 2012. godine u Lechu, u Austriji.

Johana Frisoa, iskusnog skijaša, zahvatila je lavina 17. februara dok se skijao u Lechu, na zapadu Austrije s prijateljem na stazi koja nije bila označena, u vrijeme kada je opasnost od lavine bila velika.

On je ostao pod snijegom dvadesetak minuta dok ga nisu izvukli spasioci. Najprije je bio u komi, a zatim je od novembra pokazivao “znakove slabije svijesti”, saopćila je pres služba kraljevske porodice, prenosi agencija AFP.

Friso je izašao iz bolnice Wellington u Londonu 9. jula i doveden u kraljevsku palaču svoje majke Beatrix, gdje je trebalo da provede ljeto uz medicinski tim.

Kako holandska vlada nije dozvolila prinčevo vjenčanje s Mabel Wisse Smit, s kojom ima dvije kćerke, Luanu i Zariju i s kojima je živio u Londonu, Johan Friso zvanično više nije bio član holandske kraljevske kuće, ali je zadržao titulu “Princ od Orange-Nassaua”.

Kraljica Beatrix je 30. aprila abdicirala u korist starijeg sina Willema-Alexandera i do kraja godine će iz kraljevske palače preseliti u manji dvorac.

klix

tačno.net
Autor 12.8.2013. u 14:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija