Hollande: Prošlogodišnja izbjeglička kriza Europi se ne smije

tačno.net
Autor 6.4.2016. u 10:11

Hollande: Prošlogodišnja izbjeglička kriza Europi se ne smije

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande istaknuo je da se “u 2016. ne smije ponoviti ono što se dogodilo 2015.” u vezi s masovnim dolaskom izbjeglica u Europu, u razgovoru za njemački dnevnik Bild.

“Znam kolike je napore uložila Njemačka i odajem joj priznanje za solidarnost koju je pokazala”, rekao je francuski predsjednik u razgovoru objavljenom uoči susreta francuske i njemačke vlade u Metzu, na istoku Francuske.

Njemačka će, dodao je, “morati izdvojiti velika sredstva za prihvat i integraciju izbjeglica. No u 2016. se ne smije ponoviti ono što se dogodilo 2015.”

Hollande je istaknuo da “odgovor može biti samo europski, u protivnom će to biti kraj Schengena i povratak nacionalnim granicama, što znači povijesno nazadovanje”.

Usto je izrazio žaljenje što je “Europska unija zakasnila” s odgovorom na izbjegličku krizu koja je “potaknula nesuglasice” premda je EU “na kraju jednoglasno dala globalni odgovor”.

Govoreći o kancelarki Angeli Merkel, rekao je: “Ove krize su nas zbližile na osobnom planu, premda nemamo isti politički senzibilitet”.

“Njemačka prima stotine tisuća izbjeglica i pokazuje silnu velikodušnost, ali ni Njemačka ni Francuska ne mogu to činiti izvan europskih pravila, to jest Schengena”, dodao je francuski predsjednik.

Također je “nedopustivim” ocijenio kašnjenje Europe u izradi baze podataka s imenima džihadista.

Odgovarajući na pitanje zašto nema europske baze podataka o “opasnim osobama” premda “teroristi ne poznaju granice”, rekao je: “Zato jer kasnimo. To je nedopustivo”.

“Velik problem Europe je što nerijetko treba puno vremena za donošenje odluka”, upozorio je.

“No Europa na kraju uvijek uspije pronaći rješenje – bilo da je riječ o bankovnoj krizi, javnom deficitu, priljevu izbjeglica ili čak borbi s terorizmom”, zaključio je francuski predsjednik.

index.hr

tačno.net
Autor 6.4.2016. u 10:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija