Hong Kong: Milion demonstranata protiv zakona o izručenju

tačno.net
Autor/ica 10.6.2019. u 09:16

Hong Kong: Milion demonstranata protiv zakona o izručenju

Foto: AP

Više od milion ljudi protestovalo je u nedjelju na ulicama Hong Konga protiv kontroverznog zakona o izručenju, koji bi omogućio da se osumnjičene osobe pošalju u Kinu kako bi im se tamo sudilo, prenosi Hina.

Nakon što je nekoliko stotina učesnika protesta pokušalo da se probije kroz kordon policije do zgrade parlamenta, policija je upotrijebila biber sprej, javlja Reuters.

“Ovdje se danas okupilo oko 1,03 miliona ljudi”, rekao je jedan od organizatora protesta okupljenima ispred zgrade parlamenta, koji su podatak pozdravili velikim pljeskom.

Više od sedam sati demonstranti su hodali glavnom ulicom u centru Hong Konga prije okupljanja pred zgradom parlamenta.

“Bez izručenja Kini zbog lošeg zakona”, izvikivali su, a predsjednicu vlade Carrie Lam pozvali su da podnese ostavku. Ona je to odbila, rekavši da se zakonom predviđa zaštita i da će se “popuniti rupe” u zakonu.

Izmjene zakona trebale bi pojednostavniti postupak za svaki pojedinačni slučaj, kada je u pitanju odobrenje izručenja osumnjičenih osoba drugim zemljama. U to su uključene matična zemlja Kina, Makao i Tajvan te još 20 zemalja s kojima Hong Kong već ima sporazum o izručenju.

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je Kini 1997. godine uz garanciju autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

Protivnici zakona o izručenju strahuju od daljnjeg razaranja prava i pravne zaštite u finansijskom centru koje samo sobom upravlja – sloboda garantovanih kada je Velika Britanija 1997. predala grad Kinezima.

Neki mlađi demonstranti kažu da su nakon ovakvog poteza zabrinuti kada su u pitanju putovanja u Kinu, jer se to događa u trenutku kada vlada potiče mlade da ojačaju veze s kopnenom Kinom i i promiče povezanost Hong Konga s jugom zemlje.

AJB

tačno.net
Autor/ica 10.6.2019. u 09:16