Horor u selu Khuza u Gazi: Leševi na ulicama, snajperi ubijaju one koji prežive bombe

tačno.net
Autor 25.7.2014. u 14:54

Horor u selu Khuza u Gazi: Leševi na ulicama, snajperi ubijaju one koji prežive bombe

Već dva dana selo Khuza na jugu Pojasa Gaze izloženo je jakim artiljerijskim i kopnenim napadima. Izraelski projektili i snajperi ne biraju žrtve. Oni koji izbjegnu bombe poginu od snajpera, javlja Anadolija.

Stanovništo sela Khuza posljednja dva dana proživljava pravu dramu. Prema izjavama očevidaca koji su uspjeli pobjeći iz sela, svuda po ulicama i ruševinama zgrada leže beživotna tijela Palestinaca. Stanovnik Khuza Rami Kadih govorio je za Anadoliju.

“Izraeska vojska već dva dana drži selo pod opsadom. Njihova vojska vrši nasumičnu paljbu, a cilj je sve što se kreće. Paljba ne prestaje, a snajperska vatra onemogućava uklonjanje mrtvih sa ulica”, kazao je Kadih.

Prema njegovim riječima napuštanje sela je jako teško jer su svuda raspoređeni izraelski snajperisti. Zbog toga medicinske i ekipe civilne zaštite ne mogu ući u selo, a leševi ljudi leže po ulicama i urušenim objektima.

“Sinoć su izraelski vojnici napali kuću u selu. Izveli su ukućane i natjerali ih da stoje ispred kuće sa podignutim rukama. Nakon toga su otvorili vatru. Neke su ranili, a neke su pustili da se vrate u kuću”, pojasnio je Kadih objašnjavajući kakve mjere terora provode izraelci. On je pozvao UN da obezbjedi sigurnu evakuaciju stanovništva.

Selo Khuza, koje ima 2.000 stanovika, pod opsadom je već dva dana. Do sada je poginulo najmanje 30 ljudi, među kojima je najviše žena i djece.

Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena “Zaštitna linija”. Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula izrael započinje kopneni napad.

AA

Tagovi:
tačno.net
Autor 25.7.2014. u 14:54