Hrabrost malog Pakistanca: Žrtvovao sebe, spasao učenike

tačno.net
Autor 10.1.2014. u 13:50

Hrabrost malog Pakistanca: Žrtvovao sebe, spasao učenike

Nema tog Pakistanca koji danas ne ponavlja ime Aitazaza Hasana Bangaša. Ovaj petnaestogodišnjak postao je globalno poznat, ali on sam tome ne može svedočiti. Stajao je sa drugovima ispred škole u jednom selu okruga Hang, kada su primetili muškarca opasanog eksplozivom. Aitazaz mu se usprotivio, ali je napadač uspeo da aktivira napravu…. Eksploziv ga je razneo zajedno sa nesrećnim dečakom.

Piše. Miloš Teodorović, SE

Vesti o njegovoj smrti, koja se desila u dubokoj pakistanskoj zabiti, zasenila je onu koja je usledila. Naime, posle devet pokušaja ubijen je policajac koji je širom Pakistana bio poznat po nadimku “lovac na talibane”.

Internet društvene mreže su preplavljene njegovim fotografijama i porukama kojima se odaje pošta mladom Aitazazu. Vlasti se pozivaju da mu dodele vojno priznanje namenjeno onima koji svoj život žrtvovali za Pakistan. Šta se dogodilo kobnog 6. januara u uključenju u radio BBC ispričao je njegov rođak Mudašar Hasan Bangaš:

“Bombaš samoubica je hteo da uništi školu i pobije učenike. Ali moj rođak ga je zaustavio i sprečio da to učini. Njegovi školski drugovi su bili tu, govorili su mu ‘ne idi tamo, on je bombaš samoubica’. Ali je on ponavljao ‘zaustaviću ga’. Ali bombaš je u međuvremenu aktivirao eksploziv, od čega je stradao i moj rođak”.

Foto Reuters: Sigurnosne snage u Hangu: utočište za ekstremiste

Posle Malale Jusufzai koja je imala samo 14 godina kada su joj talibani naneli teške povrede glave, zbog kolumne u kojoj je afirmisala prava devojčica, Atizazaz je drugo dete heroj čije ime se izgovara i izvan Pakistana. Njegov rođak Mudašar opisuje kakav je dečak bio ovaj četrnaestogodišnjak:

“Bio je veoma dobar đak i govorio je da je spreman sve da uradi za svoju zemlju. Mi smo ponosni, moja porodica, njegov otac i majka, svi su rekli da ne patimo – mi smo ponosni. On je šehid, on je šehid za celu naciju”.

U trenutku napada u školi je bilo čak 2.000 ljudi. Atizaz je njima pružio drugu šansu.

Četiri dana kasnije bitku je izgubio i proslavljeni policijski oficir, poznat po nadimku “lovac na talibane”. Javnosti u Pakistanu njegovo ime je dobro poznato – Čadri Aslam.
Na snimcima sa lica mesta prikazuju se razneti i ugljenistani delovi automobila u Karačiju. Ubijen je ubrzo nakon što je na konferenciji za novinare objavio likvidaciju tri talibanska borca:

“Ove je verovatno bio samoubilački napad. Vozilo je pogođeno vrlo blizu vozačeve strane”, izjavio je predstavnik policije Raha Umar Kitab.

Aslam je preživeo čak devet pokušaja atentata. U napadu 2011. godine njegova kuća je do temelja razorena u eksploziji. I samog su ga optuživali za sklonost nasilju u proganjanju talibana, dok je on odgovarao da je malo toga što ne bi učinio u razračunavanju sa tom vrstom zla.

tačno.net
Autor 10.1.2014. u 13:50