HRW optužio pobunjenike u Jemenu za masovnu upotrebu nagaznih mina

 RSE
Autor/ica 20.4.2017. u 09:23

HRW optužio pobunjenike u Jemenu za masovnu upotrebu nagaznih mina

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rihgts Watch – HRW) optužila je danas pobunjenike u Jemenu da masovno koriste mine što za posledicu ima brojne civilne žrtve i sprečava izbeglice da se vrate u svoje domove, prenosi Beta.

Prema navodima Hjuman rajts voča, jemenski šiitski pobunjenici poznati kao Huti, povezani sa snagama bivšeg predsednika Alija Abdalaha Saleha koristili su nagazne mine u najmanje šest pokrajina u Jemenu od početka intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv njih i podržava vladu.

Mine su ubile ili osakatile stotine ljudi i remete živote civila u pogođenim zonama, navela je ova organizacija i pozvala pobunjenike da odmah prekinu sa upotrebom tog oružja i da poštuju Konvenciju o zabrani upotreba mina iz 1997, koju je Jemen ratifikovao godinu dana kasnije.

Organizacija, čije sedište je u Njujorku, navodi šest najteže pogođenih oblasti u Jemenu kada je reč o minama i dodaje da nagazne mine predstavljaju opasnost za civile i dugo posle obustavljanja ratnih dejstava.

Huti su 2014. zauzeli glavni grad Jemena Sanu i velike delove teritorije Jemena. Saudijska Arabija je intervenisala u Jemenu 2014. na čelu arapske vojne koalicije formirane da podrži vladu predsednika Abda Raboa Mansura Hadija, čije su se snage povukle na jug.

U ratu u Jemenu poginulo je oko 7.700 ljudi, uglavnom civila a 42.500 je povređeno od intervencije arapske koalicije, prema UN.

 

 RSE
Autor/ica 20.4.2017. u 09:23