Hyundai uvodi radne subote, radnici dobiju skoro dvostruku satnicu

tačno.net
Autor 9.4.2015. u 10:11

Hyundai uvodi radne subote, radnici dobiju skoro dvostruku satnicu

Korejskoj firmi Hyundai ide dobro, tvornica u Nošovicama radi u tri smjene

Foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Tvornica automobila u Nošovicama u Češkoj Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMCZ) počinje, zbog visokog interesa za njene automobile, proizvoditi i subotom. U dobrovoljnim smjenama ponudiće zaposlenim skoro dvostruku satnicu u odnosu na normalni radni dan

Piše: Jan Sura
Preveo: Ešref Zaimbegović

“Broj izvanrednih smjena nije do sada ustanovljen a zavisi od potreba proizvodnje. Radi se uvijek o dvije smjene, jutarnjoj i poslijepodnevnoj koje će se nastavljati na standardnu noćnu smjenu sa petka na subotu, koja je dio normalnog proizvodnog kalendara,” rekao je govornik HMCZ Petr Vanjek.

Učešće je dobrovoljno ali je interes za rad na izvanrednim smjenama uvijek veliki. “Zarada za jednu izvanrednu osmočasovnu smjenu je po uračunavanju svih dodataka skoro dvostruko veća nego za normalnu smjenu, uz to se dobije topli obrok za krunu (7 pfeniga prim.prev.) i besplatan autobuski prevoz na posao i sa posla,” dodao je Vanjek. Prosječna bruto plata u firmi bila je lani 29 992 krune (2 150 KM prim.prev.) a ove godine plate su se povećale za 3,3%.

Hyundai uspjeva u Nošovicama ove godine povećavati proizvodnju iako prodaja na jednom od glavnih tržišta, u Rusiji, opada. U prvom tromjesečju firma je proizvela 81 hiljadu auta što je 3% više nego prije godinu dana. Firma očekuje veliki porast proizvodnje uglavnom zbog uvođenja novih modela.

Proizvodnja se povećava zahvaljujući novim modelima

Korejska tvornica automobila proizvodi u Nošovicama tri modela ix35, i30 i ix20 a najveći udio ima terensko vozilo ix35. Zbog pada kursa rublje i ekonomske krize iz prve petorke najvećih tržišta ispala je Rusija a zamjenilo ju je češko tržište. Najviše auta iz Nošovica završava u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španiji i Italiji. Osim toga narasta udio mimoevropskih tržišta, naprimjer Australija, Turska ili Meksiko.

Prema Vanjku je ova godina ključna za tvornicu zato što svi modeli imaju velike izmjene. Od januara ide nova verzija i30, u maju se pojavljuje novi izgled ix20 a u junu novi Hyundai Tuscon koji je naslijednik ix35. Firma očekuje ove godine povećanje proizvodnje za 10% na 330 hiljada vozila.

“Povećanje proizvodnje biće ostvareno povećanjem tempa proizvodnih linija sa 60 na 66 auta na sat i prijemom više nego sto novih radnika,” dodao je Vanjek.

idnes.cz

tačno.net
Autor 9.4.2015. u 10:11