I Urugvaj legalizuje gay brakove

tačno.net
Autor 3.4.2013. u 08:36

Urugvajski Senat prihvatio je u utorak uveče predlog zakona o legalizaciji homoseksualnih brakova.

Ukoliko zakon bude usvojen, Urugvaj će, posle Argentine, koja je to učinila 2010, biti druga latinoamerička i 12. država u svetu koja legalizuje brakove homoseksualnih parova.

Predlog zakona je već usvojen u decembru u donjem domu Kongresa, gde sada, pošto je u međuvremenu pretrpeo izmene, treba da bude vraćen na ponovno glasanje.

Prema predlogu zakona, u venčanim listovima više se neće navoditi reči “suprug i supruga” već polno neutralni izraz “ugovorne strane”, navodi AP.

Takođe, predviđeno je da parovi, homoseksualni i heteroseksualni, odluče čije će prezime biti prvo navedeno kada daju imena deci, a razjašnjavaju se i pravila usvajanja dece i veštačke oplodnje.

Rimokatolička crkva je protiv usvajanja zakona, ali je njen politički uticaj mali u sekularnom Urugvaju, koji je prošle godine legalizovao abortus kao prva lationamerička država.

Predsednik države Hose Muhika naklonjeniji je liberalnim stavovima i već je saopštio da će potpisati zakon o istopolnim brakovima. Uprkos viševekovnom snažnom uticaju katoličke crkve levičarska vlast u   Urugvaju je poslednjih godina dosta učinila na afirmisanju prava gej osoba.

Urugvajski Senat je 2009. legalizovao građanske  zajednice za homoseksualne parove, time postavši prva zemlja u Latinskoj  Americi koja je stavila na snagu takav zakon.

Po  tom zakonu,  homoseksualni i regularni parovi imaju pravo da formiraju  građansku  zajednicu posle pet godina zajedničkog života. Prava koja će  tim putem  ostvariti slična su pravima obezbeđenim za venčane parove, a  tiču se  nasleđa, penzija i starateljstva nad decom.

e-Novine

tačno.net
Autor 3.4.2013. u 08:36