IAEA: Iran nije u potpunosti ispunio uvjete sporazuma

tačno.net
Autor 27.9.2021. u 09:09

IAEA: Iran nije u potpunosti ispunio uvjete sporazuma

foto: AP

Direktor IAEA-a naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup TESA Karaj centrifugi u suprotnosti sa dogovorenim uvjetima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da Teheran nije uspio u potpunosti ispuniti uvjete dogovora od prije dvije sedmice, kojim bi se inspektorima IAEA-e dozvolilo da putem videokamera snimaju i nadgledaju nuklearna postrojenja u Iranu.

“Direktor IAEA-a Rafael Grossi naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup TESA Karaj centrifugi u suprotnosti sa dogovorenim uvjetima objavljenim u zajedničkom saopćenju 12. septembra”, saopćila je IAEA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sporazumom od 12. septembra Iran je pristao da dozvoli IAEA-i da servisira kamere koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nuklearnih postrojenja.

‘Očigledna sabotaža’

Bilo je predviđeno da inspektori IAEA-e mogu zamijeniti memorijske kartice na kamerama, ali i da one budu zadržane u Iranu.

“Iran je u periodu od 20. do 22. septembra dozvolio inspektorima da servisira kamere na svim lokacijama u Iranu, sa izuzetkom kompleksa TESA Karaj”, dodala je IAEA.

Kako dodaje Reuters, u tom kompleksu se u junu dogodila “očigledna sabotaža u kojoj su četiri kamere IAEA uništene”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 27.9.2021. u 09:09