Ide li Španija levo?

tačno.net
Autor 21.12.2015. u 10:18

Ide li Španija levo?

Španija se suočava sa političkom neizvesnošću nakon što su dva nova politička pokreta osvojila skoro trećinu glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, 20. decembra, javio je BBC.

Podemos, stranka leve orijentacije koja se protivi merama štednje i liberalni Siudadanos ostvarili su iznenađujući rezultat, dok je konzervativna Narodna partija izgubila većinu u parlamentu.

“Španija više neće biti ista i to nas čini veoma srećnim”, izjavio je lider Podemosa Pablo Iglesias.

Narodna partija i socijalisti su se na vlasti smenjivali poslednjih 30 godina, a sada će za sastavljanje vlade biti potrebni pregovori o formiranju koalicije. Narodna stranka osvojila ke 28,7 odsto glasova, socijalisti 22%, Podemos 20,76% i Siudadanos 13,9%.

Cifre pokazuju da će Narodna stranka, koja je osvojila većinu na izborima, morati da se bori kako bi pronašla partnere za sastavljanje vlade.

Podemos, pokret koji je digao glas protiv stezanja kaiša u vreme španske finansijske krize, potvrdio je svoju poziciju nove, moćne političke snage

Nije isključeno da bi mogao biti okosnica levičarske vlade. Matematički takva koalicija je moguća uz podršku partija koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Neizvesnost bi, međutim, mogla potrajati danima i nedeljama imajući u vidu da je posle korupcionaških skandala i mera štednje politička scena drastično izmenjena.

Mariano Rahoj, lider Narodne partije i dosadašnji premijer, rekao je da će pokušati da oformi vladu, insistirajući na tome da je stranka koju predvodi politička snaga broj jedan u zemlji.

Međutim, i sam je priznao da je, kako se izrazio, donela neke teške i nepopularne odluke, poslednjih godina dok se Španija borila sa ekonomskom krizom.

Lider socijalista Pedro Sančez poručio je da je njegova stranka spremna za početak pregovora.

“Španija želi da krene ka levici”, poručio je Sančez.

U stranci koja je ostvarila četvrti rezultat na glasanju – Siudadanosu ocenjuju da je za Španiju nastupila nova era od 1975. i okončanja diktature generala Franka.

“Mi koji nismo iskusili prvu demokratsku tranziciju, sada imamo priliku”, rekao je komentarušući izborne rezultate Albert Rivera, koji predvodi ovu desno orijentisanu stranku.

Glavne teme koje su obeležile parlamentarne izbore u Španiji bile su ekonomija, optužbe za korupciju i separatističke težnje u regionu Katalonije. Nezaposlenost u Španiji iznosi 21 odsto, čime je u EU svrstana odmah iza Grčke, uprkos smanjenju za šest procenata u poređenju sa 2013. godinom.

RSE

tačno.net
Autor 21.12.2015. u 10:18