Identifikovan jedan od učesnika terorističkih napada u Parizu

tačno.net
Autor 15.11.2015. u 14:28

Identifikovan jedan od učesnika terorističkih napada u Parizu

Foto: AP

Francuski istražni organi identifikovali su jednog od napadača koji je u petak uveče izveo teroristički napad u Parizu, prilikom kojeg je poginulo 129 osoba. Reč je o francuskom državljaninu Omaru Ismailu Mostefaiju, javljaju tamošnji mediji i neimenovani francuski parlamentarac. Ovaj 29-godišnjak ima kriminalni dosije i poznat je kao pristalica radikalnog islama, prenosi BBC.  U predgradju Pariza Montrej pronadjeno je vozilo koje je korišćeno za napade na dva restorana u Parizu u petak uveče, sopštila je u nedelju francuska policija.

Istražitelji su identifikovali Mostefaija na osnovu prsta koji su pronašli u koncernoj dvorani Bataklan, gde su se u petak uveče raznela tri napadača opasana eksplozivom, javlja AFP.

U terorističkom napadu za koji su odgovornost preuzeli militanti “Islamske države” na udaru su bili koncertna dvorana, veliki fudbalski stadion, te restorani i noćni barovi u francuskoj prestonici.

Najmanje 129 osoba je poginulo u napadima, saopštilo je sinoć parisko tužilaštvo i dodalo da je to i dalje privremeni bilans žrtava.

“352 osobe su povređene od se kojih 90 nalazi u teškom stanju”, izjavio je tužilac Fransoa Molen.

Istražni organi tvrde da je sedam napadača – naoružanih kalašnjikovima i opasanih eksplozivom – bilo organizovano u tri tima. Strahuje se da su neki uspeli da pobegnu sa mesta zločina.

Premijer Francuske Manuel Vals istakao je da će njegova zemlja nastaviti sa vazdušnim napadima protiv IS u Siriji, ocenivši da je ova grupa dobro organizovani neprijatelj.

Identifikovane su 103 osobe koje su u petak ubijene u terorističkom napadu u Parizu, izjavio je danas francuski premijer Manuel Vals. “Identifikovana su 103 tela. Još 20 do 30 će biti identifikovano u narednim satima”, rekao je Vals posle sastanka sa porodicama žrtava.

Sitni kriminalac

Policija nastoji da otkrije da li je Mostefai 2014. putovao u Siriju, rekli su AFP-u izvori iz krugova pravosuđa. Njegov otac i brat privedeni su u subotu uveče u policiju, tokom policijske operacije na istoku Francuske.

“To je suludo. Bio sam u Parizu prošle noći i sam. Video sam kakav je haos bio”, rekao je Mostefaijev stariji brat Frans presu, pre nego što je odveden u pritvor.

Mostefai je rođen 1985. u siromašnom pariskom predgrađu Kurkuron. Redovno je išao u džamiju u blizini grada Šartr, piše AFP. Poznat je francuskoj policiji kao sitni kriminalac, ali nikada nije bio u zatvoru. Prema navodima službi bezbednosti, okrenuo se radikalnom islamu 2010, ali nikada nije bio pod antiterorističkom istragom.

Mostefaijev brat kazao je da nije bio u kontaktu sa njima nekoliko godina zbog porodičnih razmirica, ali ga je, kako kaže, iznenadilo kada je čuo da se njegov brat okrenuo radikalizmu.

Belgijska veza

Još jedan od fokusa francuskih istražitelja je takođe i moguća veza sa Belgijom nakon što je tamošnja policija uhapsila tri osobe u blizini francuske granice. Crni “folksvagen polo” sa beligijskim registracijama pronađen jkod Bataklana iznajmio je jedan Francuz koji živi u Belgiji, rekao je medijima glavni tužilac u Parizu. Francuski državljanin je identifikovan u subotu ujutro kada sa dvojicom putnika je ušao u Belgiju.

BBC saznaje od istražitelja da francuski organi proveravaju teoriju da su ove tri osobe još jedan tim terorista koji je uspeo da pobegne.

“U ovom trenutku možemo reći da su verovatno postojala tri koordinirana tima terorista koji stoje iza ovog varvarskog čina. Moramo da otkrijemo odakle su došli i kako su se finansirali”, rekao je medijima glavni tužilac Fransoa Molen.

Sirijski pasoš koji je pronađen u blizini beživotnog tela jednog od napadača kod stadiona, korišćen je za put od grčkih ostrva prošlog meseca, rekli su zvaničnici Grčke.

Francuski predsednik Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje nakon najtežih napada u Francuskoj od okončanja Drugog svetskog rata. Ovo je takođe najsmrtonosniji teroristički akt u Evropi od napada u Madridu 2004.

“Islamska država” je u subotu saopštila da je “osam braće opasanih eksplozivom i sa puškama u rukama” izvelo napade na “pažljivo izabrane” mete, te da je to odgovor na učešće Francuske u vazdušne napade na militante IS u Siriji i Iraku.

Pre toga je francuski predsednik Oland izjavio da je njegova zemlja“napadnuta na kukavički sraman i nasilan način”.

“Zbog toga će Francuska biti nemilosrdna u odgovoru prema IS militantima”, rekao je Oland. On se zakleo da će “upotrebiti sva sredstva u okvirima zakona… na svakom borbenom polju ovde i u inostranstvu, zajedno sa našim saveznicima”.

U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavio se snimak početka napada u koncertnoj dvorani Bataklan. Snimak je objavio čovek koji je prisustvovao koncertu američkog benda, na snimku se vidi nastup benda koji naprasno prekida paljba.

Napad u dvorani Bataklan

Područje oko Ajfelovog tornja evakuisano je u subotu uveče zbog, kako su kasnije saopštili francuski zvaničnici, lažne uzbune kod hotela Pulman u blizini ove turističke atrakcije, koja je, podsećamo, nakon terorističkih napada, zatvorena za posetioce. Evakuacija i u Moskvi. Oko 1.000 ljudi izvedeno je iz hotela “Kosmos”, posle lažne dojave da je u njemu postavljena bomba. Na Tajms skveru u Njujorku, francuskim konzulatima i sportskim stadionima povećana je bezbednost, a američke vlasti navele da su pojačane i policijske patrole iz predostrožnosti.

Sve više evropskih zemalja pojačava mere bezbednosti i na granicama i u gradovima. Srbija je bezbednosno stabilna, ali će država podići nivo obaveštajne i bezbednosne gotovosti svih službi bezbednosti, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović nakon sednice Bira za Koordinaciju službi bezbednosti u subotu.

Dodao je da nema potrebe da se menja politika prema izbeglicama i da Vlada“neće dozvoliti nikakvu antimuslimansku kampanju”.

Lideri svih država članica EU poručili su da su ujedinjeni u borbi protiv terorizma i najavili da će u ponedeljak širom Unije biti održan minit ćutanja u pomen žrtvama. 13. novembar od sada u zemljama EU biti obeležavan kao dan žalosti. U celom svetu održani su skupovi podrške žrtvama, a neke od najznačajnijih građevina u subotu uveče su osvetljene bojama francuske zastave.

Na međunarodnom sastanku u Beču, koji je protekao u senci terorističkih napada u Parizu, postignut je dogovor da se do januara naredne godine pokrenu pregovori između sirijske vlade i opozicije, a da se u roku od 18 meseci formira tranziciona vlada.

“Prošli smo kroz nekoliko takozvanih pregovora koji nisu bili pregovori, jer Asad nije imao nameru da pregovara u tom trenutku. Sada nam je preko partnera rečeno da je spreman da bude ozbiljan, da pošalje delegaciju i da se obaveže u istinskim pregovorima u okviru Ženevske tranzicije”, rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov rekao je da postoji rastući konsenzus između svetskih sila o zajedničkoj borbi protiv Islamske države.

RSE

tačno.net
Autor 15.11.2015. u 14:28