IDIL se žestoko odupire finalnom napadu snaga predvođenih SAD-om u Siriji

tačno.net
Autor 10.2.2019. u 09:10

IDIL se žestoko odupire finalnom napadu snaga predvođenih SAD-om u Siriji

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) je za novinsku agenciju AP rekao da “naiskusniji teroristi” brane svoje posljednje uporište.

IDIL je prije dvije godine kontrolisao velike dijelove Sirije i Iraka, ali se sada pripadnici ove terorističke grupe nalaze na malom području sirijske istočne provincije Deir al-Zour u blizini granice s Irakom.

Nakon pauze od gotovo sedam dana u subotu je dopušteno da oko 20.000 civila napuste pomenutu provinciju, a glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali je kazao da snage predvođene SAD-om kreću u konačnu bitku s ciljem pobjede nad IDIL-om. Meta napada je pogranično selo Baghuz.

“Bitka je žestoka. Teroristi koji su ostali su najiskusniji i bore se za posljednje uporište”, rekao je Bali.

SDF ima pomoć iz zraka koju pruža koalicija predvođenja SAD-om. Ove snage su istjerale pripadnike IDIL-a iz gradova i sela u sjeveroistočnom dijelu Sirije u proteklih nekoliko mjeseci.

IDIL je proglasio kalifat dok je bio na vrhuncu 2014. godine na području Sirije i Iraka te je kontrolisao područje veličine Velike Britanije na kojem živi više od 7,7 miliona ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da militanata gotovo da više nema te da će SAD povući 2.000 vojnika koji su preostali u Siriji. On očekuje da će IDIL biti uništen naredne sedmice.

klix.ba

tačno.net
Autor 10.2.2019. u 09:10