IDIL sve jači i u Afganistanu

tačno.net
Autor/ica 30.9.2015. u 09:14

IDIL sve jači i u Afganistanu

Borci Islamske države u posljednjih nekoliko sedmica izveli su niz vojnih akcija na teritoriji Afganistana. S obzirom na ponovno jačanje talibana, stručnjaci se pribojavaju scenarija sličnog onom u Siriji.

“U proteklim sedmicama IDIL je formiramo svoje jedinice u Afganistanu, opustošio pojedina naselja i brutalno ubio brojne plemenske vođe, međutim, ono što nas zasad najviše zabrinjava jesu borbe koje vode protiv talibana. Bojimo se da bi sukobi između Islamske države i talibana mogli dovesti do situacije kao u Siriji, gdje imamo brojne pobunjeničke grupe koje se bore za vlast”, rekao je za Die Welt izaslanik EU u Afganistanu Franz-Michael Melbin.

Do sada se smatralo kako IDIL ne planira značajnije operacije u ovoj azijskoj zemlji, međutim, posljednja dešavanja govore suprotno.

“Zauzeli su pojedina sela u okrugu Nangarhar, nakon čega su u tim mjestima uveli šerijat. Najveća greška u Siriji je bilo to što su svjetske vođe prvobitno potcijenile ovu organizaciju. U Afganistanu još uvijek imamo vremena da spriječimo njihovo daljnje širenje”, istaknuo je Melbin.

Da li će se Islamska država uspjeti trajno zadržati u Afganistanu i dalje je neizvjesno s obzirom na nepostojanje značajnije podrške među stanovništvom, međutim, eksperti pretpostavljaju da će se grupa, kao u Siriji ili Iraku, ponovo osloniti na borce koji dolaze i stranih zemalja.

tačno.net
Autor/ica 30.9.2015. u 09:14