Indija dobila novu saveznu državu-Telanganu

tačno.net
Autor 2.6.2014. u 08:42

Indija dobila novu saveznu državu-Telanganu

Indija je u ponedjeljak dobila 29. saveznu državu – Telanganu, što je svečano proslavljeno na jugu zemlje nakon gotovo šezdesetogodišnje borbe za veću samostalnost te regije.

Kalvankuntla Chandrashekar Rao, koji je jedno vrijeme štrajkovao glađu kako bi se izborio za samostalnost Telangane, imenovan je za predsjednika vlade te nove države na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak ujutro u njenom glavnom gradu Hyderabadu.

Stanovnici nove države proslavili su taj događaj u ponoć vatrometom koji je obasjao nebo iznad grada.

Novi indijski premijer Narendra Modi uputio je Rau čestitku i obećao “svekoliku podršku narodu i vladi Telangane”, u poruci na Twitteru.

‘Pandorina kutija’

Indija ima novu državu. Dobrodošla, Telangano, naša 29. državo. Ona će nam pomoći u hodu prema razvoju u narednim godinama”, dodao je. “Rođenje Telangane događa se nakon godina borbe i žrtava velikog broja ljudi.”

Nova država nastala je podjelom države Andhra Pradesh. Hyderabad će u idućih deset godina biti glavni grad obiju država.

Kampanja za otcjepljenje počela je u ’50-im, a njeni zagovarači bili su nezadovoljni što lokalne izvršne vlasti zanemaruju to područje.

Naprotiv, elita i stanovnici obalnog pojasa Andhre Pradesha, koji su privredno bolje stajali, protivili su se otcjepljenju plašeći se privredne destabilizacije te regije.

Protivnici nastanka nove države smatraju da ova odluka otvara “Pandorinu kutiju” separatističkih zahtjeva u Indiji.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 2.6.2014. u 08:42