Indija: Revizija smrtne kazne četvorici silovatelja

tačno.net
Autor/ica 24.9.2013. u 10:25

Indija: Revizija smrtne kazne četvorici silovatelja

Vrhovni sud počeo proces revizije smrtne kazne izrečene Mukeshu Singhu, Vinayu Sharmi, Akshayu Thakuru i Pawanu Gupti, koji su silovali djevojku u autobusu u Indiji nakon čega je zadobijenih povreda umrla

NEW DELHI (AA) – Visoki indijski sud ponovo će revidirati smrtne kazne izrečene četvorici napadača koji su u decembru prošle godine pretukli i silovali dvadesetrogodišnju djevojku u autobusu javnog prijevoza u glavnom gradu Indije. Djevojka je podlegla od zadobivenih povreda, a ovaj incident je potom izazvao buru svjetske javnosti i niz protesta u Indiji.

Prema važećim zakonima u Indiji, svaka izrečena smrtna kazna mora proći proces revizije na Vrhovnom sudu koji može potrajati i nekoliko mjeseci. Izvršenje kazne moguće je tek nakon što Vrhovni sud potvrdi odluku.

Advokat odbrane A. P. Singh je istakao da je odbrana uložila velike napore u pripremu žalbe na prvostepenu kaznu izrečenu na specijalnom sudu i da se nadaju da će u drugostepenom čitanju kazne biti ukinuta smrtna presuda.

Trojica od ukupno četvorice osuđenih danas su se uz velike mjere sigurnosti prvi put pojavili pred sudom sa otkrivenim licima. Njihova imena su Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur i Pawan Gupta.

tačno.net
Autor/ica 24.9.2013. u 10:25