Indonezija: Britanki potvrđena smrtna kazna

tačno.net
Autor 31.8.2013. u 07:32

Indonezija: Britanki potvrđena smrtna kazna

Najviši indonežanski sud potvrdio je smrtnu kaznu za britansku državljanku koja je osuđena za transport kokaina, vrijednog 2,5 miliona američkih dolara, na otok Bali, poznato odmaralište, saopćio je zvaničnik suda.

Sudski odbor, koga čine tri člana, jednoglasno je odbacio žalbu Lindsay June Sandiford, kazao je glasnogovornik Vrhovnog suda Ridwan Mansur u petak.

Ova 57-godišnja Britanka u januaru je proglašena krivom na sudu distrikta za šverc 4,79 kilograma kokaina na Bali i osuđena na smrt strijeljanjem.

Tri mjeseca kasnije, njenu žalbu je odbacio Viši sud Balija.

Glasnogovornik ambasade Velike Britanije u Džakarti Adam Rutland izjavio je kako će Sandiford i njena porodica i dalje dobijati konzularnu pomoć.

“Saznali smo da je Vrhovni sud odbio žalbu Lindsay Sandiford. U skladu sa našim žestokim protivljenjem smrtnoj kazni u svim uvjetima, razmotrit ćemo kako da podržimo bilo kakvu aplikaciju za sudsku provjeru koju Lindsay Sandiford odluči uraditi“, naveo je Rutland u mailu.

Mogućnost ublažavanja kazne

Tužitelji su u početku procesa tražili 15 godina zatvora za Britanku, ali je sud iznenadio mnoge izrekavši smrtnu kaznu.

Prema indonežanskim zakonima, Sandiford još uvijek ima šansi da izbjegne egzekuciju, a to je sudska provjera odluke Vrhovnog suda ili predsjedničko pomilovanje.

No, osuđeni na smrtnu kaznu u ovoj azijskoj državi rijetko dobiju ublaženje kazne.

Britanka je osuđena na smrt nakon što je pronađen kokain u njenom koferu kada je stigla avionom iz Bangkoka u maju prošle godine.

Četiri preostalih optuženih, troje Britanaca i Indijaca, dobili su zatvorske kazne od jedne do šest godina.

Policija je saopćila kako se Sandiford nalazila u središtu lanca unošenja narkotika u Indoneziju, zajedno sa još troje Britanaca.

Sandiford je izjavila kako je bila primorana unositi drogu kako bi zaštitila svoju djecu, no sud je to odbacio.

tačno.net
Autor 31.8.2013. u 07:32