Indonezijski muslimani protestovali protiv kršćanskog guvernera u Jakarti

tačno.net
Autor 2.12.2018. u 10:06

Indonezijski muslimani protestovali protiv kršćanskog guvernera u Jakarti

Na skupu je prisustvovao i bivši guverner Prabowo Subianto, nacionalista koji održava jake veze s islamistima koji pokušavaju srušiti predsjednika Joko Widodoa na predstojećim izborima nakon što su 2014. godine tijesno poraženi.

Učesnici okupljanja, od kojih su mnogi bili obučeni u bijelo i od kojih je većina nosila zastave s islamskim motivima, došli su na centralni trg oko tri sata popodne, prenosi Reuters.

“Ponosni smo jer je islam u Indoneziji islam koji ujedinjuje i koji zagovara mir za sve građane ove zemlje”, rekao je Subianto u svom govoru.

Hiljade policajaca je bilo u pripravnosti zbog jučerašnjeg skupa, ali je važno naglasiti kako je okupljanje prošlo bez ikakvih incidenata.

Održavanje niza skupova ove vrste započelo je krajem 2016. godine, a cilj je bila smjena guvernera Jakarte Basukija Tjahaja Purname, prvog kineskog kršćanina na ovoj poziciji, kojeg su optužili za vrijeđanje Kur’ana.

Vjerske i političke tenzije su konstantno rasle tokom ovog perioda, što je rezultiralo da guverner Purnama, inače saveznik predsjednika Widodoa, bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog bogohuljenja.

Konzervativne islamističke grupe su bile zabranjene pod autoritarnim režimom predsjednika Suhartoa, čija je vladavina okončana 1998. godine, ali su u posljednjih nekoliko godina obnovile svoje djelovanje.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.12.2018. u 10:06