Investicija od 10 milijardi dolara: Iran, Irak i Sirija grade zajednički plinovod

Autor 26.7.2011. u 01:38

Investicija od 10 milijardi dolara: Iran, Irak i Sirija grade zajednički plinovod

Dužina plinovoda je više od 1500 kilometara, a protezat će se od Assalouyeha, grada na jugu Irana do Damaska, prolazeći kroz Irak.

Dnevni kapacitet prijenosa bit će 110 milijuna metara kubičnih prirodnog plina, plinovod će se biti sagrađen unutar tri godine, a projekt zahtijeva investiciju od 10 milijardi dolara, piše The Wall Street Journal.

Plin će se proizvoditi na plinskom polju u Perzijskom zaljevu kojeg Iran dijeli s Katarom, a procjenjuje se da posjeduje zalihe od 16 trilijuna kubičnih metara plina.

Iranski službenici izjavili su kako je dnevna proizvodnja  plina u toj zemlji oko 600 milijuna kubičnih metara, te da Teheran teži proširenju plinovoda i na Libanon i Mediteran kako bi plinom opskrbljivao i Europu.

Iran se približava svojim regionalnim saveznicima poput Iraka i Sirije kako bi otvorio nova tržišta za izvoz svojeg plina nakon što su se zapadne kompanije povukle zbog međunarodnog spora oko iranskog nuklearnog programa.

Iranski službenici naglašavaju kako će ovaj plinovod omogućiti Siriji dnevni uvoz između 20 i 25 milijuna, a Iraku 25 milijuna metara kubičnih iranskog plina.

banka.hr

Autor 26.7.2011. u 01:38