Iračke snage bezbednosti ušle u centar Havidže

tačno.net
Autor/ica 5.10.2017. u 10:09

Iračke snage bezbednosti ušle u centar Havidže

Foto: Ahmad al-Rubaya (AFP)

Iračke snage bezbednosti saopštile su danas da su od militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) preuzele centar grada Havidže na severu zemlje i da nastavljaju sa oslobađanjem ostalih delova tog grada.

Jedinice iračke vojske i policije uključene u borbu za oslobađanje Havidže, “ušle su u centar grada i dalje napreduju”, izjavio je general Amir Jaralah koji upravlja operacijom.

Iračka vojska krenula je pre tri dana u ofanzivu za preuzimanje Havidže, koji je jedan od poslednjih gradova na severu Iraka u rukama IDIL-a.

Havidža sa oko 70.000 stanovnika nalazi se oko 230 kilometara severoistočno od Bagdada. Grad je zbog ekstremista poznat kao “irački Kandahar”, jer podseća na uporište talibana u Avganistanu.

Iračke snage bezbednosti imaju podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, koja je početkom septembra počela da bombarduje mesta oko Havidže.

Iračka vojska napreduje protiv Islamske države u preostalim delovima Iraka pod kontrolom ekstremista, pošto ih je u julu, uz podršku međunarodne koalicije, porazila u Mosulu, drugom gradu po veličini u Iraku.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.10.2017. u 10:09