Irački Kurdi danas izlaze na referendum o nezavisnosti

tačno.net
Autor 25.9.2017. u 09:16

Irački Kurdi danas izlaze na referendum o nezavisnosti

Građani u iračkom Kurdistanu danas izlaze na izbore o nezavisnosti te regije od Iraka, uz protivljenje velikih sila.

Regionalna vlada Kurdistana odlučna je da sada kada je izvjesno da je rat u Siriji u svojoj završnoj fazi pokrenu pitanje svoje nezavisnosti. Predsjednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani kazao je da su irački Kurdi spremni da “plate bilo koju cijenu slobode”.

Turska i Iran se plaše da bi referendum o nezavisnosti mogao uzrokovati mnogo šire posljedice i pokrenuti separatističke strasti kod kurdske populacije i u tim zemljama. Zbog toga su iranska i turska vojska počele izvoditi vježbe i pripreme za eventualnu akciju u Iraku. Turski parlament je obnovio mandat vojsci koja može da interveniše u Iraku i Siriji.

Osim Turske, koja je referendum osudila, isto su učinile i SAD, kao i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Rusija je također saopćila da podržava teritorijalni integritet Iraka.

Još od Prvog svjetskog rata Kurdi su najveća etnička skupina bez svoje države. Blizu 30 miliona Kurda živi podijeljeno u Iraku, Turskoj, Iranu i Siriji. Kurdi godinama pokušavaju da se izbore za bolji status i za svoju državu, ali bezuspješno. Naročito okrutno prema njihovim idejama djelovao je bivši predsjednik Iraka Sadam Husein. Zbog toga kurdske vođe smatraju da je ovo pravi trenutak da se iskoristi turbulentna situacija u Siriji i da se u procjepu odnosa velikih sila konačno dobije nezavisnost.

klix.ba

tačno.net
Autor 25.9.2017. u 09:16