Irak: Intenzivirani sukobi između vlade i militanata

tačno.net
Autor 8.1.2014. u 10:35

Irak: Intenzivirani sukobi između vlade i militanata

Foto Reuters

Zamjenik šefa policije u Kirkuku Turhan Abdurrahman Yusuf Aga je kazao da je napad izveden autobombom ispred zgrade policijske stanice u Kerkuku kada je ubijeno pet a ranjeno 51 osoba

KIRKUK  – Broj smrtno stardalih u jučerašnjem bombaškom napadu na policijsku stanicu u Kirkuku u Iraku, povećao se na pet, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik šefa policije u Kirkuku Turhan Abdurrahman Yusuf Aga za AA je kazao da je napad izveden automobilom bombom ispred zgrade policijske stanice u Kirkuku kada je ubijeno pet, a povrijeđena 51 osoba.

Prema njegovim riječima, u eksploziji su oštećene i zgrade škole i džamije koje se nalaze u neposrednoj blizini mjesta napada.

Postoje naznake da je napad izvela grupa povezana sa pokretom Islamska država Irak i Levant (ISIS).

Guverner Kirkuka Necmettin Kerim za napad je optužio Islamsku država Irak i Levant (ISIS) tvrdeći kako “su oni ubice i kako ne žele živjeti u miru i slozi”.

S druge strane, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden, razgovarao je putem telefona sa iračkim premijerom Nourijem el-Malikijem, obećavši mu tom prilikom podršku SAD-a u borbi protiv militanata povezanih sa al-Qaidom, koji su preuzeli kontrolu nad najmanje jednim gradom u provinciji Enbar, zapadno od Bagdada.

U nedjelju je američki državni sekretar John Kerry kazao da će SAD pomoći iračkoj vladi da porazi borce militantne grupacije Islamska država Irak i Levant (ISIS), no ta pomoć neće uključivati angažman američkih vojnika na iračkoj teritoriji, gdje se trenutno vode najkrvaviji sukobi još od povlačenja američkih snaga.

Islamska država Irak i Levant je protekle sedmice ostvarila značajan napredak u borbi protiv snaga centralne iračke vlade u provinciji Enbar. Sukobi vladinih snaga sa militantima ISIS-a tokom vikenda su bili najoštriji oko Faluje. Inače, pripadnici ISIS-a su preuzeli kontrolu nad Falujom, a iračke snage navodno pripremaju ofanzivu kako bi vratile ovaj grad.

Američke vlasti su poručile iračkoj vladi kako će ubrzati isporuku naoružanja kao i da će se među vojnom opremom koju će SAD isporučiti Iraku naći i projektili za helikoptere i izviđačke bespilotne letjelice.

tačno.net
Autor 8.1.2014. u 10:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija