Irak pozdravlja plan za svjetsku koaliciju protiv džihadista

tačno.net
Autor 7.9.2014. u 10:06

Irak pozdravlja plan za svjetsku koaliciju protiv džihadista

Foto: Reuters

“Pozdravljamo plan koalicije da se suprostavi IS-u”, rekao je irački ministar vanjskih poslova u odlasku Hoshyar Zebari, koji je priznao da su mogućnosti njegove zemlje organičeni te da im treba jaka podrška

Iračke vlasti su u subotu pozdravile plan međunarodne koalicije koji su potaknule Sjedinjene Države za borbu protiv džihadista Islamske države (IS).

Taj projekt je započet u petak u sklopu summita NATO-a u Velikoj Britaniji gdje je američki predsjednik Barack Obama rekao da vjeruje da su se saveznici NATO-a i njihovi partneri spremi priključiti velikoj međunarodnoj koaliciji kako bi pobijedili IS.

Ta ekstremistička sunitska skupina optužena za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti vodi od 9. lipnja veliku ofenzivu u Iraku i od 2013. sudjeluje u ratu u Siriji, proglasila je kalifat na velikim predjelima zauzetim u te dvije susjedne zemlje.

Pred napredovanjem IS na iračkom sjeveru, Sjedinjene Države su 8. kolovoza počele voditi zračne napade na njihove položaje, uz podršku kurdskih i saveznih snaga. Oni su također poslali više od 800 vojnih savjetnika i vojnika i s drugim zapadnim zemljama opskrbile oružjem Kurde.

Nakon dekapitacije dvojice američkih novinara otetih u Siriji, Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa u dva tjedna, međunarodna zajednica je postala još odlučnija u borbi protiv te skupine odgovorne za silovanja, pogubljenja, otmice i progone.

“Pozdravljamo plan koalicije da se suprostavi IS-u”, rekao je irački ministar vanjskih poslova u odlasku Hoshyar Zebari, koji je priznao da su mogućnosti njegove zemlje ograničeni te da im treba jaka podrška.

novilist.hr

tačno.net
Autor 7.9.2014. u 10:06