Iran i SAD blizu postizanja nuklearnog sporazuma, ove sedmice bi mogao biti sklopljen dogovor

tačno.net
Autor 15.8.2022. u 07:59

Iran i SAD blizu postizanja nuklearnog sporazuma, ove sedmice bi mogao biti sklopljen dogovor

foto: TASS

Finalni dogovor o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom sporazumu mogao bi biti postignut u toku ove sedmice.

Vijest o vjerovatnom postizanju sporazuma u pregovorima oko iranskog nuklearnog sporazuma najavio je ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

“U slučaju povoljnog razvoja događaja, konačni dogovor bi mogao biti postignut već u toku ove seddmice. Međutim, sporazum će biti moguć ako se sve zemlje koje učestvuju u pregovorima u Beču slože sa verzijom teksta koju su dali koordinatori EU 8. augusta. Ako se pojave amandmani, zamjerke, teško je sada prognozirati daljnji razvoj događaj”, rekao je ruski diplomata.

Koordinatori EU uneli su nekoliko amandmana na tekst koji je sada na stolu, dodao je Uljanov.

“Kao koordinatori, predstavnici EU mogu ponuditi kompromisne opcije, što su i učinili. Zaista, SAD su se očigledno složile, dok Iran još nije definisao svoj stav o tekstu, zbog čega neću špekulisati o tome koja bi pitanja mogla još imati Teheran“, objasnio je on.

Podsjetit ćemo, 2015. godine, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka postigli su nuklearni sporazum s Iranom kako bi riješili krizu oko njegovog nuklearnog programa. Godine 2018., tadašnji američki predsjednik Donald Trump odlučio je da se povuče iz sporazuma, a Washington je Teheranu uveo svoje najoštrije sankcije ikada.

Sadašnji predsjednik SAD Joe Biden, više puta je ukazivao na svoju podršku ponovnom ulasku u nuklearni sporazum.

Od prošlog aprila, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Kina, SAD i Francuska vode razgovore s Iranom u Beču o oživljavanju Zajednički sveobuhvatni plan akcije u njegovom izvornom obliku.

klix.ba

tačno.net
Autor 15.8.2022. u 07:59