Iran i Saudijska Arabija u ‘verbalnom ratu’ zbog hadža

tačno.net
Autor 11.9.2016. u 09:07

Iran i Saudijska Arabija u ‘verbalnom ratu’ zbog hadža

Dok stotine hiljada muslimana hodočansika stižu u Saudijsku Arabiju na hadž koji počinje 10. septembra, Iran se žestokim riječima ostrvio na tu zemlju.

Iranski predsjednik Hasan Rohani apelovao je na muslimane da “kazne” saudijsku kraljevinu zbog smrti više od 2.400 hodočasnika tokom prošlogodišnjeg hadža, dok je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao na međunarodnu istragu tog tragičnog incidenta.

Ove izjave su posljednji plotuni u razbuktalom verbalnom ratu između Irana kojim dominaraju šiiti i Saudijske Arabije kojom vlada sunitska kraljevska porodica.

Piše: Biljana Jovićević

Sve se dešava u trenutku kada u Saudijsku Arabiju pristižu stotine hiljada muslimanskih hodočasnika na hadž koji predstavlja jednu od pet vjerskih obaveza koju vjernik jednom za života treba da obavi.

Vlasti Irana su zabranile svojim hodočasnicima da ove godine idu u Meku, budući da su u maju propali pregovori dvije zemlje da se za iranske hodočasnike osiguraju mjere bezbjednosti da bi se spriječilo ponavljanje prošlogodišnje tragedije u kojoj je stradalo više od 400 Iranaca.

Iranska državna agencija IRNA je prenijela da je Rohani na sjednici svog kabineta u srijedu optužio saudijske vlasti da su se tokom prošlogodišnje tragedije ponašali “kao posmatrači sa strane a ne spasioci”.

Kako je poručio, druge države “treba da kazne Vladu Saudijske Arabije u cilju obezbjeđivanja pravog hadža”.

“Vlada Saudijske Arabije mora odgovarati za ovaj incident. Na žalost, ova vlada se čak uzdržala i od verbalnog izvinjenja muslimanima i muslimanskim zemljama”, rekao je Rohani.

Hasan Rohani

Hasan Rohani

Uslijedila je i žestoka kritika iranskog vrhovnog vjerskog vođe Hamneija za “nekompetenciju” saudijske kraljevske porodice prilikom susreta sa porodicama žrtava i preživjelima stampeda u Mini, mjestu tragedije u neposrednoj blizini Meke.

On je ponovio svoj zahtjev da saudijska vladajuća porodica Al Saud sprovede fer istragu i utvrdi kako je došlo do tragedije na prošlogodišnjem hadžu ili da omogući međunarodnoj komisiji da to čini.

Iranske vlasti takođe traže da neko izvan Saudijske Arabije bude odgovoran za organizaciju hadža.

“Ovaj incident još jednom dokazuje da ova ukleta, zla porodica ne zaslužuje da bude na čelu i upravlja tim svetim gradovima”, rekao je ajatolah Hamnei.

“Ako tvrde da nijesu krivi za incident, onda treba da dozvole Islamskoj međunarodnoj delegaciji za utvrđivanje činjenica da izvrši reviziju istrage ovog slučaja. Saudijska Arabija ne treba ljudima da zatvara usta novcem”, dodaje iranski lider.

Prošle 2015. godine, 24. septembra, u stampedu i rušenju koje je uslijedilo poginulo je najmanje 2.426 ljudi prema podacima agencije Associated Press, koja je računicu izvela na osnovu izvještaja državnih medija i zvaničnih podataka 36 država od 180 zemlja čiji su građani učestvovali u hodočašću.

Hitna pomoć nakon stravičnog stampeda

Hitna pomoć nakon stravičnog stampeda

Zvanični podaci Saudijske Arabije, pak, kažu da je poginulo 769 ljudi, a 934 povrijeđeno. Ovi podaci se nijesu promijenili u protekloj godini, a kraljevina se niti jednom nije osvrnula na razliku u broju žrtava koje su oni iznijeli i koje su objavile zemlje čiji su građani stradali.

Saudijci takođe nijesu objavili rezultate istrage koju su obećali da će provesti nakon katastrofe. U prošlogodišnjoj nesreći među najviše stradalih hodočasnika bili su Iranci, njih 464.

Ajatolah Hamnei je 5. septembra otišao toliko daleko da je ustvrdio da su saudijski zavničnici ubijali hodočasnike koji su bili povrijeđeni u stampedu u Mini. Narednog dana mu je uzvratio veliki saudijski muftija porukom da Iranci “nijesu muslimani”.

Zemlje Zalivske koalicije su u srijedu podržale Saudisjku Arabiju u ovom sporu.

Zalivsko vijeće za saradnju, koje predvodi Saudijska Arabija, izdalo je saopštenje u kojem su naveli da “takve netačne i sramne optužbe ne bi smjele da izlaze iz srca i sa jezika niti jednog muslimana”.

Zalivsko vijeće je iranske optužbe nazvalo “očajničkim pokušajem politizacije” hadža.

Ovo nije prvi put da Iran i Saudijska Arabija razmjenjuju oštre riječi oko hodočašća. Iran je bojkotovao hadž tri godine između od 1988. do 90-tih nakon što je došlo do sukoba između iranskih hodočasnika i saudijske policije 1987. godine kada je smrtno stradalo 400 ljudi.

tačno.net
Autor 11.9.2016. u 09:07