Iran obazrivo primio obećanja EU oko nuklearnog sporazuma

tačno.net
Autor/ica 20.5.2018. u 09:12

Iran obazrivo primio obećanja EU oko nuklearnog sporazuma

Iran je saopštio danas da čeka da vidi konkretne mere od Evropljana pre nego što odluči da li nuklearni sporazum može da bude spasen, prvog dana posete Teheranu evropskog komesara za energiju Migela Arijasa Kanetea, prenosi Beta.

Kanete je prvi zapadni zvaničnik koji je primljen u glavnom gradu Irana od odluke SAD da se povuku iz istorijskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između Teherana i šest velikih sila i da ponovo uvede ekonomske sankcije koje pogađaju takođe i strane firme, posebno evropske.

Američko povlačenje i pretnja sankcijama donose moguće velike finansijske rizike za evropske firme koje žele da investiraju u Iranu, a mogu da imaju i teške posledice za iransku privredu.

EU je ove nedelje saopštila da traga za praktičnim rešenjima koja će omogućiti Iranu da nastavi da prodaje svoju naftu i gas, da nastavi bankarske transakcije i da zadrži vazdušne i pomorske veze.

Evro će postati deviza za transakcije s iranskom naftom, regulisane preko transfera izmedju evropskih centralnih banaka i iranske centralne banke. Ta uveravanja biće potvrđena u evropskim državama uvoznicama tih isporuka, kao što se radi u Grčkoj, Francuskoj i Italiji, objasno je Kanete posle sastanka sa iranskim ministrom za naftu Bidžanom Namdarom Zanganehom.

Grupa stručnjaka koja prati Kanetea odmah je danas počela da radi na konkretizaciji tih mera.

Iranski ministar je rekao da Iran nema nameru da menja sadašnji nivo svog izvoza od 3,8 milijardi barela nafte dnevno, od kojih 20 odsto ide ka EU i 70 odsto ka Kini i drugim azijskim zemljama.

Očuvanje nuklearnog sporazuma od ključnog je značaja za mir u regionu, rekao je evropski komesar tokom sastanka s iranskim potpredsednikom Alijem Akbarom Salehijem. Sastanak je direktno prenosila državna televizija.

Evropska komisija u petak je pokrenula porecuduru da aktivira zakon blokiranja da bi predupredila vanteritorijalne posledice američkih sankcija za evropske firme koje žele da investiraju u Iranu. Ta procedura će posebno biti korisna za mala i srednja preduzeća koja su malo izložena u SAD, rekao je komesar.

“Kanete nam je predstavio određen broj predloga i mera koji treba da budu kontrateža američkoj odluci, i nadam se da će se ti predlozi konkretizovati”, rekao je Salehi.

“Trenutno čekamo da vidimo da li će te mere imati opipljive rezultate. U suprotnom bićemo primorani da donesemo odluku koju ja lično ne želim”, dodao je on.

Iran je ranije pretio da će ponovo pokrenuti svoj program obogaćivanja uranijuma na industrijski nivo zbog ukidanja nuklearnog sporazuma. Salehi je rekao da je sada lopta u dvorištu EU. On je ponovio protivljenje Irana svakom ponovnom pregovaranju o sporazumu iz 2015. godine.

RSE

tačno.net
Autor/ica 20.5.2018. u 09:12