Iran planira razvoj krstarećih raketa

tačno.net
Autor/ica 2.9.2018. u 09:24

Iran planira razvoj krstarećih raketa

Foto: EPA

Teheran kaže da njegovi planovi za razvoj raketa nisu povezani s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Iran planira ojačati svoje balističke kapacitete i razvoj krstarećih raketa kao i nabaviti borbene avione i podmornice nove generacije, javila je novinska agencija IRNA pozivajući se na izjavu visokog dužnosnika ministarstva odbrane.

Iran tvrdi da njegov raketni program ima odbrambenu svrhu i da se o njemu ne može pregovarati kao što to traže Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje.

Teheran kaže da njegovi planovi za razvoj raketa nisu povezani s nuklearnim sporazumom iz 2015.

Razvoj iranske industrije oružja

“Jačanje balističkih kapaciteta i  razvoja krstarećih raketa… kao i nabava nove generacije borbenih aviona i plovila i podmornica su među novim planovima ovog ministarstva”, kazao je Mohamad Ahadi, zamjenik ministra odbrane za međunarodne poslove, prenosi IRNA.

Ahadi je rekao u svom govoru pred stranim vojnim predstavnicima da međunarodne sankcije nisu uspjele zaustaviti razvoj iranske industrije oružja.

“Mi imamo potrebnu infrastrukturu i trebamo obaviti istraživanja i pokrenuti razvoj kao i istovremeno poboljšati i modernizirati odbrambenu industriju oslanjajući se na vrlo visoke naučne kapacitete i desetke hiljada onih koji imaju diplome u tehničkim područjima i inženjerstvu”, kazao je on.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 2.9.2018. u 09:24