Iran: Pobjeda umjerenog reformiste Hasana Rohanija

tačno.net
Autor 16.6.2013. u 08:09

Iran: Pobjeda umjerenog reformiste Hasana Rohanija

Desetine hiljada Iranaca izašlo je na ulice Teherana da bi proslavili pobijedu umjerenog reformiste Hasana Rohanija na predsjedničkim izborima, koji je ocijenio da je njegov izbor pobijeda napretka nad ekstremizmom.

Građani su sinoć nosili slike Rohanija (64) i uzvikivali proreformske parole. Mnogi su bili obučeni u ljubičasto, što je bila boja zastupljena u Rohanijevoj kampanji, ili zeleno, što je boja reformističkog pokreta.

U prvom obraćanju po proglašenju za pobijednika, Rohani je pozvao svjetske sile da se prema njegovoj zemlji ophode s uvažavanjem i poštovanjem njenih demokratskih prava, kako bi i Islamska Republika isto tako poštovala njih.

– Otvorena je nova mogućnost, a države koje posreduju u uspostavljanju demokratije i otvorenog dijaloga, trebalo bi da se obraćaju iranskom narodu s uvažavanjem i prihvatanjem prava Islamske Republike –  rekao je Rohani i dodao da će, u tom slučaju, dobiti i prikladan odgovor, prenosi AFP.

Na iznenađenje javnosti, umjereni reformista Hasan Rohani pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, na kojima je dobio nešto više od 50 posto glasova, čime je izbjegnut drugi krug glasanja.

– Ova pobijeda je pobijeda mudrosti, skromnosti i zrelosti… nad ekstremizmom –  kazao je Rohani.

Rohani, glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, od 2003. do 2005. godine, koji je ostvario dobru komunikaciju sa svjetskim silama, osvojio je 18,6 miliona ili 50,68 posto glasova.

On je obećao da “nema predaje” pred zahtjevima Zapada u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali i da će pristup njima biti konstruktivniji i manje avanturistički.

Fena

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.6.2013. u 08:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija