Iran pogubio bivšeg zvaničnika Ministarstva odbrane zbog tvrdnji o špijunaži

RSE
Autor 14.1.2023. u 10:37

Iran pogubio bivšeg zvaničnika Ministarstva odbrane zbog tvrdnji o špijunaži

Ali Reza Akbari. Foto: Khabar Online/European Pressphoto Agency/Arhiv

Dvojni iransko-britanski državljanin Ali Reza Akbari osuđen na smrt zbog špijunaže, pogubljen je vešanjem, objavljeno je u subotu, 14. januara na sajtu Mizan onlajn.

Kako prenosi agencija Frans pres (AFP), 61-godišnji Akbari je osuđen za korupciju i za ugrožavanje unutrašnje i spoljne bezbednosti zemlje “zbog prenošenja obaveštajnih podataka Velikoj Britaniji”.

Nije navedeno kada je pogubljenje izvršeno.

Bivši zamenik iranskog ministra odbrane uhapšen je 2019. i osuđen za špijuniranje za Veliku Britaniju. Akbari je negirao navode optužnice.

Njegova porodica bila je pozvana da ga poseti u zatvoru u sredu.

Supruga je posle toga rekla da je bio prebačen u samicu, prenosi BBC. Velika Britanija pozivala je Iran da zaustavi planove o pogubljenju i da Akbarija odmah oslobodi.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli opisao je njegovu smrtnu presudu kao “politički motivisan čin varvarskog režima koji ispoljava potpuni prezir prema ljudskom životu”.

Iranske vlasti su ranije ove nedelje u jednom videu prikazale Akbarija, koji iznosi, po svoj prilici prisilno priznanje.

Persijski servis BBC je u sredu objavio njegovu audio poruku. U njoj je, međutim, rekao je mučen i da je prisiljen da pred kamerama prizna dela koja nije počinio.

Iranska vojna obaveštajna služba navela je da je Akbari bio jedan od najvažnijih agenata britanske obaveštajne službe u toj zemlji.

SAD su se pridružile pozivima Iranu da ne pogubi Akbarija.

“Optužbe protiv Akbarija i njegova smrtna presuda su politički motivisani i njegovo pogubljenje bi bilo nedopustivo”, rekao je pomoćnik portparola američke diplomatije Vedant Patel.

Iranski zvanični mediji u četvrtak su objavili da je Akbari bio na visokim pozicijama u bezbednosnom i odbrambenom sistemu zemlje, prenosi AFP.

RSE

RSE
Autor 14.1.2023. u 10:37