Iran predstavio prvu domaću podmornicu s raketama

RSE
Autor/ica 18.2.2019. u 08:11

Iran predstavio prvu domaću podmornicu s raketama

Foto: Fars

Predsednik Irana Hasan Rohani predstavio je prvu podmornicu domaće proizvodnje koja je sposobna da ponese krstareće rakete, javili su iranski državni mediji.

“Danas je Islamska Republika Iran potpuno samostalna na kopnu, vazduhu i moru”, rekao je Rohani na ceremoniji u južnom lučkom gradu Bandar Abas.

“Naša odbrambena moć je smišljena da branimo naše interese i nikada nismo pokušavali da napadnemo bilo koju zemlju”, rekao je on na događaju koji je uživo prenosila državna Press TV.

Podmornica nazvana Fateh, što na persijskom znači osvajač, teška je 600 tona i opremljena je torpedima, pomorskim minama i podzemnim krstarećim raketama sa dometom od oko 2.000 kilometara, dovoljno da dosegne do tla Izraela i američkih vojnih baza u regionu.

Predsednik SAD Donald Trump doneo je odluku o povlačenju iz nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svetskih sila u maju 2018. godine i nametnuo oštre sankcije za iransku ekonomiju.

Evropske potpisnice sporazuma i dalje su posvećene paktu, koji je ograničio iranski nuklearni program u zamenu za olakšavanje sankcija, ali su pojačali kritike iranskog raketnog programa i njegovog uplitanja u zemlje na Bliskom istoku.

Tagovi:
RSE
Autor/ica 18.2.2019. u 08:11