Iran Velikoj Britaniji: Ovo je opasna igra

tačno.net
Autor 12.7.2019. u 09:37

Iran Velikoj Britaniji: Ovo je opasna igra

Foto: EPA

Iran je pozvao Veliku Britaniju da odmah oslobodi njegov naftni tanker koji je Britanska kraljevska mornarica zaplijenila prošle sedmice zbog sumnji da je prekršio evropske sankcije, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Abbas Musawi.

“Ovo je opasna igra sa posljedicama… legalni razlog za zaplijenu nije osnovan. Oslobađanje tankera je u interesu svih zemalja”, istakao je Musawi, prenosi Reuters pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

Strane sile treba da odu iz regije jer su Iran i druge regionalne zemlje sposobne da osiguraju regionalnu sigurnost, poručio je Musawi.

Upozorenje Irana

Iran je upozorio i na recipročne mjere ako tanker ne bude bio oslobođen, prenosi Tanjug.

Britanska vlada saopćila je u četvrtak da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz britanskom tankeru kroz Hormuški moreuz, ali da su se povukla poslije upozorenja britanskog ratnog broda.

Velika Britanija podigla je na najviši, treći nivo, upozorenje za brodove, koji plove pod zastavom te zemlje u vodama Irana.

Britanska kraljevska mornarica zaplijenila je iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krši sankcije noseći naftu za Siriju.

AJB

tačno.net
Autor 12.7.2019. u 09:37