Iranke protestiraju u zatvoru Evin protiv sve češće upotrebe smrtne kazne

 RSE
Autor/ica 25.5.2023. u 07:46

Iranke protestiraju u zatvoru Evin protiv sve češće upotrebe smrtne kazne

foto: arhiva

Grupa iranskih političkih zatvorenica u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu održala je protest zbog nedavnog pogubljenja troje demonstranata i sve veće upotrebe smrtne kazne od strane države, koju su naveliko kritizirale grupe za ljudska prava i vlade širom svijeta.

Prema izvještajima na društvenim mrežama objavljenim 23. maja, neke od najpoznatijih ženskih političkih zatvorenica, uključujući Sepideh Gholian, Bahareh Hedayat, Faezeh Hashemi i Narges Mohammadi, učestvovale su u rijetkom političkom protestu unutar zatvora, sa pojedinačnim izjavama u kojima se osuđuje talas pogubljenja.

Golrokh Ebrahimi Iraee, još jedna zatvorenica, rekla je: “Političke zatvorenice u zatvoru Evin održale su ceremoniju u subotu (20. maja) u dvorištu ženskog odjeljenja u znak protesta protiv nedavnih pogubljenja, uključujući pogubljenje dvije osobe u zatvoru Arak pod optužbom za bogohuljenje i tri nedavna pogubljenja u Isfahanu.”

Iraee, koja je u aprilu osuđena na sedam godina zatvora zbog zločina “protiv režima”, rekla je da je “priroda ovog režima da fizički eliminiše svoje protivnike, kritičare i one koji protestuju protiv njegove politike. Naše ćutanje je podrška bestidnosti počinitelja i saučesnika u oštrenju oštrica vješala.”

Nije jasno da li su žene kažnjene zbog protesta.

Iransko pravosuđe, na nagovor visokih čelnika, zauzelo je oštar stav protiv demonstranata koji demonstriraju od smrti Mahse Amini u septembru 2022.

22-godišnjakinja je preminula dok je bila u policijskom pritvoru u Teheranu nakon što je privedena zbog navodnog nepropisnog nošenja marama.

Incident je izazvao bijes u cijeloj zemlji, što je navelo desetine hiljada, predvođenih ženama i studentima, da izađu na ulice zahtijevajući više sloboda. Oštra reakcija sigurnosnih agenata intenzivirala je proteste, a mnogi su pozvali vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamenija da podnese ostavku.

Iranske vlasti su do sada pogubile najmanje sedam demonstranata, uključujući troje 19. maja.

Aktivistkinja za ljudska prava Mohammadi rekla je da se vlada “sveti revolucionarnom pokretu na brutalan način tako što pogubljuje i ubija ljude”.

“Iran 2023. nije Iran iz 1980-ih. Ako je svrha pogubljenja 80-ih godina bila stvaranje straha, užasa i suzbijanje različitih strujanja i trendova, nedavna pogubljenja će imati suprotan efekat”, rekla je.

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj kaže da je do sada ove godine najmanje 275 ljudi pogubljeno u Iranu, uključujući najmanje 90 u posljednje tri sedmice, što je učinilo maj “najkrvavijim mjesecom” u zemlji u posljednjih pet godina.

Radnička aktivistica Gholian, uhapšena ranije ovog mjeseca zbog javne kritike Ali Khamenei ubrzo nakon što je puštena iz zatvora, rekla je tokom okupljanja političkih aktivista: “Naša misija je sada jasnija. Oni će otići prije nego što se isprazne sve naftne bušotine. Strastveno ćemo plesati u našoj domovini.”

Vida Rabbani, Nasrin Khazri Javadi, Shakila Manfred, Zohreh Sarv i Mahvash Shahriari bile su druge istaknute političke zatvorenice koje su učestvovale u okupljanju unutar zatvora.

RSE

 RSE
Autor/ica 25.5.2023. u 07:46